Postoje granice

Ursula von der Leyen u Saudijskoj Arabiji: 'Ne stavljam pokrivalo za glavu i nosim hlače'

Vijesti / Flash | 15. 12. 2016. u 11:24 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Naravno da poštujem običaje (strane) zemlje. Trudim se poštivati te običaje. Ali za mene postoje granice do kojih se mogu prilagoditi pravilima. Ne stavljam pokrivalo za glavu i nosim hlače", izjavila je njemačka ministrica obrane za njemački Bild, nakon što je pri službenom posjetu Saudijskoj Arabiji odbila odjenuti tradicionalnu odoru žena u toj zemlji.

Po zakonima Saudijske Arabije žene su obavezne nositi abaju, dugačku haljinu koja prekriva cijelo tijelo, i hidžab, pokrivalo za glavu.

Njemačka se ministrica, Ursula von der Leyen u posjet uputila u kostimu s hlačama, bez marame na glavi.

“Niti jedna žena u mojoj delegaciji ne mora nositi abaju. Mogućnost da sami izaberemo svoju odjeću pravo je i muškaraca i žena", izjavila je.

Iako su njezin potez neki Saudijci na Twitteru nazvali “provokacijom”, ili pak “uvredom za Saudijsku Arabiju”, njezin potez i nije toliko kontroverzan.

Naime, žene političarke često predstavljaju “izuzetak od pravila” pa im se oprašta nenošenje tradicionalne odjeće prilikom službenih posjeta.

Prva dama Michelle Obama, Angela Merkel, Hillary Clinton i Condoleeza Rice su sve u prošlosti posjetile Saudijsku Arabiju, a da se nisu priklonile tradicionalnom “dress codu” te zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close