Odijevanje voditelja

Urednik BHRT-a dobio 280 prijetnji smrću zbog Srebreničkog cvijeta

Radoja je potvrdio mu je prijećeno smrću i da su bh. sigurnosne agencije procijenile da je njegova osobna sigurnost ugrožena.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2018. u 21:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Radoja, urednik informativnog programa BHT-a je potvrdio da mu je prijećeno smrću i da su bh. sigurnosne agencije procijenile da je njegova osobna sigurnost ugrožena.

"Do ovog trenutka sam dobio točno 280 prijetnji smrću. Ima tu poziva na sakaćenje, prebijanje i ostalo, što se tiče najtežih kaznenih djela, a to je ugrožavanje osobne sigurnosti - to je 280 prijava. Upoznat je MUP, Tužiteljstvo i SIPA. Sigurnosne službe rade svoj posao i procjenjeno je da je moja sigurnost ugrožena", zaključio je Radoja.

Radoja je za N1 komentirao navod da je zahtjevao da novinari javnog servisa na dan obilježavanja 23. godišnjice ne nose na reveru srebrenički cvijet.

Kako je kazao, tražio je samo poštivanje Statuta i princip nezavisnosti BHT-a.

Objasnio je da je razlog za njegovu odluku i teška prošlost BiH.

"Moram vam prvo reći da Statut BHRT-a jasno propisuje ponašanje voditelja i novinara javnog servisa. Morate znati da BiH ima tešku povijesnu prošlost. Zemlja je još uvijek neuređene. Mi još uvijek nemamo dogovorene zajedničke zakone kada je u pitanju kada slavimo, kada tugujemo. Ništa nam nije regulirano. Upravo zbog težine naše povijesti, donio sam odluku tj. preporuku i molbu voditeljima da na rever ne stavljaju srebrenički cvijet", rekao je Radoja.

Ukazao je da su novinari odnosno reporteri jučer u Srebrenici nosili Cijet Srebrenice.

"S druge strane, svi reporteri koji su bili u Srebrenici su stavljali na rever srebrenički cvijet", istaknuo je i dodao:

"Posljednjih mjesec dana sam dobio nekoliko zahtjeva od ostalih udruženja žrtava rata iz reda srpskog i hrvatskog naroda, također se njihovi simboli stavljaju revere voditelja. Da bi izbjegli tu situaciju koja bi BHRT mogla izložiti različitim pritiscima, tražio sam samo da se ispoštuje Statut i da voditelji budu neutralno obučeni. Mi smo Srebrenici dali punu moguću pažnju. Četiri dana su naše ekipe na terenu i radimo sve što se tiče Srebrenice - od direktnog prenosa, naši dnevnici koji traju od 30 do 40 minuta su posvećeni Srebrenici. Radili smo psoebne priče i naredio sam svim dopisništvima da sve prate, bilo gdje u svijetu. Tražili smo da nam se dostavljaju informaciju".

Ne vidi razlog da mnogo prašine u javnosti diže zbog ovog slučaja.

"Uopće ne znam zašto se ovakva galama digla jer smo potpuno kao javni servis popratili događanja oko Srebrenice. Taj cvijet nema veze sa mojom mržnjom niti bilo sa čim drugim nego jednostavno da ne bi otvorila Pandorina kutija. 21. imate postavljanje križa na Zlatištu - što ćemo onda, što ću ja kao urednik, što ću kada bude 'Oluja' jer je za Hrvate to pobjedonosni dan, a za Srbe tragedija", podcrtao je.

Kako je istaknuo, samo je inzistirao na nezavisnosti javnog servisa BiH.

"Jednostavno sam htio princip nezavisnosti javnog servisa i da nema potrebe da se nosi bilo kakva obilježja, jer svakako u našem programu i emisijama pravimo priloge, imamo javljanje emitera i nema potrebe za tim. Ne znam zašto se ovaj cijeli slučaj ovoliko ispolitizirao", mišljenja je Radoja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close