o upadu SIPA-e

Urednički kolegij Dnevnog avaza: Vaše zastrašivanje nas neće uplašiti

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 16:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su danas nešto prije 15 sati upad u prostorije redakcije 'Dnevnog avaza' u Tešanjskoj ulici u Sarajevu, gdje u ovom trenutku obavljaju pretres.

''Riječ je o brutalnom pritisku na slobodu medija i pokušaju zastrašivanja, s obzirom na to da su u redakciji 'Dnevnog avaza', pored inspektora, upad izvršili specijalci SIPA-e naoružani dugim cijevima. Za ovakvu demonstraciju sile nad našim novinarima i urednicima nije bilo potrebe, jer su 'Dnevni avaz' i njegov izdavač 'Avaz-roto press' poznati po visokoprofesionalnom i transparentnom radu, bez ijedne mrlje u 20-godišnjoj povijesti'', navelo je uredništvo Avaza na svojim stranicama.

S tim u vezi, istražitelji SIPA-e, kao i u nekim ranijim slučajevima, piše Avaz, na vrijeme su imali priliku dobiti od nnjih sva potrebna saznanja te nije bilo potrebe za bilo kakvim prepadima, smatraju novinari i urednici ovog lista.

''U ovom slučaju kao i u prošlogodišnjem upadu u redakciju Klixa, radi se o pokušaju notornog policijskog zastrašivanja naših urednika i novinara, što se pokušavalo i u više navrata ranije.

'Dnevni avaz' je najtiražniji bosanskohercegovački list, poznat po beskompromosnom antikorupcijskom novinarstvu, koji je tijekom dva desetljeća objavljivanja uspio raskrinkati brojne afere i tako pomoći demokratizaciji društva. Takvo opredjeljenje ovog lista, koji se nije mogao potkupiti i uplašiti, očito je problem nekima u ovom društvu koji žele da u njemu vlada nekoliko obitelji i da za to ama baš nikome ne odgovaraju'', piše Urednički kolegij Dnevnog avaza, navodeći kako se nisu uplašili ni prilikom brojnih drugih sličnih prepada, prijetnji, pokušaja zaplašivanja, pa neće ni ovaj put.

''Pozivamo naše čitatelje, javnost i neovisna novinarska udruženja i organizacije da nas, kao i u proteklih 20 godina, podrže na ustrajnom putu borbe za slobodnu, demokratsku, sekularnu Bosnu i Hercegovinu. Ideja slobodne i demokratske Bosne i Hercegovine, kao i bilo koja druga ideja, neće se i ne može ugušiti dugim cijevima!'', navedeno urednički kolegij Avaza.

Kopirati
Drag cursor here to close