Udomljavanje u EU

Ured za veterinarstvo BiH poziva - prijavite se i legalno udomljavajte pse u EU

Vijesti / Flash | 27. 07. 2017. u 12:06 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured za veterinarstvo BiH obratio se priopćenjem za javnost vezano za izvoz pasa u zemlje EU.

''Zbog povećanog broja nelegalnog kretanja napuštenih pasa iz Bosne i Hercegovine u države Europske unije u cilju udomljavanja obavještavamo javnost da je uspostavljen jedini legalan način izvoza napuštenih pasa u države Europske Unije i to isključivo iz skloništa za pse odobrena od strane Ureda za veterinarstvo BiH za takav izvoz u skladu sa propisima Europske Unije'', navodi se u priopćenju.

Ured za veterinarstvo je napisao da je ovom trenutku u Bosni i Hercegovini odobreno je šest skloništa za napuštene pse iz kojih se psi mogu legalno izvoziti u Europsku Uniju. Ovakav izvoz je u potpunosti pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije i granične veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini, kao i nadležne veterinarske inspekcije u državi članici u koju se psi upućuju.

''Na ovakav način napušteni psi se upućuju usključivo u skloništa za pse u državama Europske Unije nakon čega se udomljavanja vrše u skladu sa propisima države članice u kojoj se nalazi skloništ'', navedeno je u priopćenju koje je psoalla Lana Kotur Micic, poslala u ime  direktora Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomira Kalabe.

Skloništa za pse koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa su:
- Udruženje Građana 'SOS šapica'
- Brezik Laminci 296, Dubrave, Gradiška
- UG „Posljednja Oaza“
Donja Mahala II, Orašje
- Privremeno sklonište za napuštene životinje Bihać
Voćarska b.b., Bihać
- JP „Veterinarska stanica“ d.o.o. Tuzla; 21. decembra 4, Tuzla
- JP 'Komunalno Brčko' d.o.o.
Brčko; 0Fondacija Đorđević0
Prisade, Doboj

U priopćenju se navodi da ukoliko druga skloništa za pse žele biti odobreni za ovakav vid legalnog izvoza napuštenih pasa potrebno je da ispunjavaju uvjete Pravilnika o osnivanju i uvjetima koje moraju ispunjavati skloništa životinja („Službeni glasnik BiH“, broj 27/10) i podnesu pismeni zahtjev prema Uredu za veterinarstvo BiH koji će izvršiti inspekcvjeta za izvoz napuštenih pasa u Europsku uniju.

''Pozivamo sve građane i nevladine organizacije koji žele biti uključeni u legalan proces izvoza i udomljavanja pasa u države članice Europske unije da se obrate jednom od odobrenih skloništa za pse ili Uredu za veterinarstvo BiH u cilju informiranja o legalnom načinu izvoza napuštenih pasa.
Ovim putem napominjemo da je nekomercijalno kretanje pasa u pratnji vlasnika u države članice Europske Unije za koje se izdaje veterinarsko-zdravstveni certifikat za takvo kretanje, dozvoljeno isključivo za vlasnike iz Bosne i Hercegovine koji privremeno putuju sa svojim kućnim ljubimcima u Europsku Uniju. Udomljavanje i izvoz napuštenih pasa uz veterinarsko-zdravstveni certifikat namijenjen nekomercijalnom kretanju u pratnji vlasnika je nelegalan i podliježe sankcijama'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close