U pismu piše

Ured premijera Kanade razmatra prijavu protiv Milorada Dodika

''Ured premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi inormiranja, razmatranja i poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma''
Vijesti / Flash | 05. 08. 2021. u 08:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor iz Ureda premijera Kanade Justin Trudau na pismo od 2. kolovoza u vezi sa situacijom u Bosni i Hercegovini. IGK je u pismu od Kanade kao članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira tražio da upotrebom svih demokratskih sredstava zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost države Bosne i Hercegovine, te da zajedno sa drugim članicama Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira predloži visokom predstavniku da trajno suspendira Milorada Dodika iz politike i vršenja bilo koje javne funkcije, prenosi N1.

“Hvala vam za pismo u vezi situacije u Bosni i Hercegovini. Navode iz pisma smo uzeli veoma ozbiljno u razmatranje. Ured premijera Kanade je vaše pismo poslao direktno Marcu Garneauu, ministru vanjskih poslova, radi inormiranja, razmatranja i poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti po navodima iz vašeg pisma”, navodi se u odgovoru.

Iz IGK-a ističu kako su nastavili “informirati javnost o antidržavnom djelovanju Milorada Dodika”.

“Odbacivanjem odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, ponovnim negiranjem genocida revizionizmom sudskih, povijesnih i znanstvenih činjenica o agresiji i genocidu, negiranjem države Bosne i Hercegovine, grubim negiranjem i vrijeđanjem bošnjačkog narida, ponižavanjem bosanskog jezika, bošnjačke povijesti, kulture i tradicije je opasno ugrozio mir i sigurnost ne samo u Bosni i Hercegovine, već i mnogo šire. Dodikovo kontinuirano ponižavanje i negiranje države Bosner i Hercegovine i posebno najnovije iznošenje gnusnih kvalifikacija o bošnjačkom narodu su opasni, zastrašujući govor mržnje. IGK je o tome informirao nekoliko članova Kanadskog parlamenta i mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Kanadi, SAD i Evropi”, kazali su iz IGK-a.

IGK je, povodom gostovanja Dodika na RTRS-u i iznesenih kvalifikacija, zatražio od Regulatorne agenciju za komunikacije (RAK) da se pokrene postupak povodom iznesenih kvalifkacija koji upućuju na opasan jezik mržnje prema jednoj državi i jednom narodu.

Kopirati
Drag cursor here to close