Nakon prometne nesreće

Upućeno novo pismo gluhoj duvanjskoj vlasti

Vijesti / Flash | 29. 08. 2017. u 08:04 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Naš Tomislav, poginuo je na okrutan način, na glavnoj gradskoj ulici sa prvenstvom prolaza, u kojeg se zabio M.Š. ne zaustavljajući se na znaku stop i bez tragova kočenja. Pogibija našeg Tomija dogodila se dvjestotinjak metara od obiteljske kuće, samo mjesec dana prije promocije na fakultetu Elektrotehnike u Splitu. Naš Josip, tek je postao punoljetan i upisao pravni fakultet u Zagrebu sa ponosom pokazao index svojim roditeljima i obitelji. Ova dva mladića imali su već skrojene planove za budućnost i trebali su kročiti u novi život i živjeti svoje snove. Ali vozač Passata M.Š. iz Ljubuškog svojim unutarnjim planovima i nemirima uskratio je ovoj dvojici mladića njihove snove.''

Navodi se to u pismu javnosti Petra Skočibušića iz Tomislavgrada, čiji je nećak poginuo, a sin ozlijeđen u prometnoj nesreći.

''Obraćam se Vama ministre zdravstva, ministre prometa i veza, javni tužitelju i ministre unutarnjih poslova HB županije, jer obnašate odgovorne dužnosti i podložni ste kritikama javnosti. Preuzimanjem Vaših odgovornih dužnosti morali ste biti svjesni i odgovornosti koju nosi svaka Vaša pozicija. Kada slušate ovakve vapaje roditelja unesrećenih ljudi, pogledajte se u ogledalo i zapitajte se tko je sljedeći na redu? Znajući sve ove činjenice, a ništa ne poduzimajući u otklanjanju postojećih pravila, onda se nameće pitanje Vaše odgovornosti u ovakvim nemilim događajima! U zapadnom svijetu sa ovakvim katastrofalnim propustima, padaju ostavke na političke funkcije. Kod nas vrijede drugačija pravila. Dugi niz godina slušamo jednu te istu problematiku u vezi vožnje unesrećenih kolima hitne pomoći iz Tomislavgrada u Livno, a zatim istim putem nazad preko Tomislavgrada za Mostar'', navodi se u pismu i dodaje kako je ''vrijeme vožnje hitne pomoći do županijske bolnice u Livno bespuće naše zbiljnosti i bez ikakva smisla, jer izgubljeni sati vozikanja životno ugroženih osoba do KBC-a Mostar, je suludo pravilo koje treba mijenjati''.

''Uvijek čujemo istu priču, da su došli samo desetak minuta zakašnjenja u Mostar, nitko im ne bi mogao pomoći. Također u ovom našem slučaju, doktorica koja je primila našega Josipa u KBC-u Mostar, ponovila je ono što sam bezbroj puta slušao. Josip je dovezen bez pulsa i bez tlaka i da je vozilo hitne pomoći zakasnilo samo desetak minuta, mi ne bi ovako razgovarali. Dakle, moj Josip je dovezen klinički mrtav u KBC Mostar, iako je u Livnu bio pri svijesti i životno ugrožen. Zašto doktor hitne pomoći Tomislavgrad ne može samostalno odlučiti i odvesti životno ugroženog čovjeka direktno u KBC Mostar, nego ga vozikati preko Livna i ponovno preko Tomislavgrada za Mostar? Ako je pravilo da u kolima hitne pomoći mora biti doktor ili anesteziolog, zašto je iz Livna moj Josip odvezen kolima hitne pomoći samo sa medicinskim tehničarom i vozačem bez rotacije i sirene? Zašto imate vozilo hitne pomoći neprikladno za transport teško unesrećenih ljudi? Zašto životno ugroženog čovjeka iz Tomislavgrada, voze za Livno znajući da je u Livnu pokvaren CT uređaj (po riječima dežurnog doktora B.P.) isto tako znajući da je povrijeđeni životno ugrožen? Da li je ovo pravilo ministra zdravstva za plaćanje usluga županijskoj bolnici Livno ili je nečiji propis kojeg se slijepo držite? Da li u svakom slučaju i na tuđoj nesreći županijska bolnica Livno mora zaraditi koji 'groš?'', navodi Skočibušić u pismu.

Skočibušić pita zašto M.Š. iz Ljubuškog nakon što je napravio udes s jednom osobom smrtno nastradalom i nanošenja teških tjelesnih ozljeda po život drugoj osobi, nije procesuiran i zadržan u istražnom zatvoru bez mogućnosti kontakta sa vanjskim svijetom?

''Zašto dežurni tužitelj HB županije šalje slučaj M.Š. u redovnu proceduru? Zašto struka u koju se kunete, nikada nije odradila posao stručno, nego su Vam znakovi u gradu sakriveni i moraju se tražiti povećalom?! Zašto su Vam raskrsnice i kružni tokovi urađeni nestručno, a kunete se kako je struka odradila kvalitetno svoj posao?!Zašto svake godine crtate linije po ulicama grada, a boja vam traje par mjeseci?!Da li je u svim ovim slučajevima pogodovanje pojedincima? Tražim odgovore na ova pitanja koja mi razdiru srce i utrobu! Također dragi prijatelju načelniče općine, kao prvi čovjek Tomislavgrada, izvršitelju proračuna općine Tomislavgrad i predsjednik najjače političke stranke u općini, želim kao i svi građani i Vaši potencijalni glasači promjene na bolje. Sljedeća godina je opet izborna godina, kada ćemo gledati silne plakate na zidovima i pročeljima zgrada. Slušat ćemo razna sučeljavanja i iznošenja političkih programa, školstva, zdravstva, mirovinskih i inih fondova. Stoga Vas molim, jer imate izvršnu vlast da sagledate svoje mogućnosti i društveno odgovorno djelovanje i poslušate riječi ucviljenih roditelja: Nemojte mijenjati političke slogane, mijenjajte propise. Nemojte mijenjati imena kandidata na političkim listama, mijenjajte pravila. Nemojte mijenjati ravnatelje ustanova, mijenjajte zakone. Nemojte šminkati i skidati prašinu sa ulica Tomislavgrada, mijenjajte i postavljajte nove i veće znakove po ugledu na zapadni svijet'', navodi, između ostalog, Skočibušić u pismu.

Podsjećamo, ranije je objavljeno kako Općinsko vijeće nije željelo raspravljati o spornom raskrižju na kojoj se dogodila prometna nesreća iako su građani zahtijevali da se nešto poduzme zbog opasnosti.

Slično je bilo i s peticijom za postavljanje ležećeg policajca na mjestu gdje je poginula djevojčica.

Kopirati
Drag cursor here to close