Paralelizam vlasti

Uprkos reakciji OHR-a, nastavlja se kriza u TK-u

OHR je oštro kritizirao ponašanje zakonodavne i izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu.
Vijesti / Flash | 10. 01. 2021. u 22:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bez obzira na reakciju OHR-a, politička kriza u Tuzlanskom kantonu će biti nastavljena.

OHR je konstatirao nezakonitosti koje su se dogodile krajem prošle godine kada su na scenu stupila dva skupštinska rukovodstva i praktično dvije vlade. Zatražio je od skupštinskih zastupnika da moraju poštovati vladavinu prava i omogućiti nesmetano funkcioniranje kantonalnih institucija. OHR-ovo tumačenje samo je djelomično razriješilo problem ako smjena vlasti ponovo bude blokirana vitalnim nacionalnim interesom, piše FTV.

OHR je oštro kritizirao ponašanje zakonodavne i izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu. Duple sjednice Skupštine i paralelizam vlasti ozbiljno su ugrozili vladavinu prava te predstavljaju prijetnju po stabilnost i nesmetano funkcioniranje županijskih institucija, navedeno je, između ostalog, u reakciji OHR-a.


''Ukazano je na nezakonitosti koje su definitivno egzistirale na području Tuzlanskog kantona, paralelizmu zakazanih sjednica, proglašavanju izvanrednog stanja od strane Vlade TK-a, odnosno, uzurpacije nadležnosti Kantonalne skupštine. Ono što je posebno bitno ukazivanje na zloupotrebu vitalnog nacionalnog interesa'', ističe Dženeta Omerdić, profesorica Državnog prava Pravnog fakulteta u Tuzli.

Takve greške ne bi trebale proći nekažnjeno. Sada se čeka konačan odgovor nadležnih pravosudnih institucija.

''Pogriješili su neki drugi u procedurama. Sazivanje paralelne sjednice je direktni umišljaj. Iz ovoga moraju proći neke konzekvence za ljude koji su to nezakonito radili'', ocjenjuje Žarko Vujović, predsjednik Skupštine TK-a (SDBiH).

''Trebamo promptnije djelovati na prvo kršenje bilo kojih akata, kako ne bismo došli u bezizlaznu situaciju. Morali smo tražiti i mišljenje OHR-a'', kaže Mirela Memić, zastupnica SDP-a u Skupštini TK-a.

OHR je naveo da se pozivanje na vitalni nacionalni interes treba koristiti odmjereno te da izglasavanje nepovjerenja vlasti ne mora nužno otvoriti takva pitanja.

Međutim, nakon tumačenja OHR-a o eventualnom novom pokretanju vitalnog nacionalnog interesa većine u skupštinskom rukovodstvu više neće odlučivati Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije. Zbog čega može doći do ponovne blokade, jer nikto nema većinu u klubovima srpskog i hrvatskog naroda.

''Dok se ne postigne većina u klubovima hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda ne može doći do smjene'', stava je Vujović.

'', Isključivu odgovornost tada će na sebe preuzeti oni koji će svjesno nastaviti držati TK u blokadi'', poručuje Memić.

OHR je jasno podsjetio parlamentarne stranke da su obavezne stalno postupati unutar zakonskih i ustavnih okvira. No, politička uvjetovanja i blokade, ipak, mogle bi biti nastavljene. Sve bi trebalo biti jasnije već u petak kada će biti održana hitna sjednica Kantonalne skupštine na kojoj će biti razmatran kantonalni budžet. Vlast će inzistirati da se prioritetno usvoji proračun, a nova skupštinska većina će tražiti da se prvo glasa o smjenama koje mogu opet biti blokirane pokretanjem vitalnog nacionalnog interesa.

Kopirati
Drag cursor here to close