Novi sukobi

Upozorenje političarima u BiH: EUFOR je spreman reagirati

Vijesti / Flash | 29. 03. 2017. u 06:17 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

EUFOR je upozorio sve političare u Bosni i Hercegovini da je spreman reagirati u kratkom vremenskom roku ukoliko primijeti i najmanje naznake da bi moglo biti novih sukoba.

Ovako glasi upozorenje EUFOR-a za političke lidere u BiH, zbog rastuće zabrinutosti za povijesno nestabilnu regiju Balkana, koja je ovih dana itekako izražena, prenosi "USNews".

"Mnogo toga je postignuto na ovim prostorima i ne smije biti izgubljeno ponovo. Još uvijek postoje neke EUFOR-ove trupe u BiH, ali neću se dvoumiti niti jednog trenutka ukoliko bude potrebno pozvati rezervne snage za intervenciju", kazao je general Anton Valdner, nakon preuzimanja zapovjedi nad EUFOR-ovim trupama u BiH.

On dodaje i da politički lideri u Bosni i Hercegovini imaju veliku moć u svojim rukama, zbog čega ih je upozorio.

Novi šef operacija EUFOR-a general james Everard tvrdi da postoje "vanjski utjecaji koji su mogući izazov na zapadnom Balkanu i u BiH".

Njih dvojica su istaknuli i zabrinutost zbog "sve većeg ruskog utjecaja na području Balkana, kao i obnovljenim sukobima između Srbije i Kosova, te rastućim tenzijama u Makedoniji i Crnoj Gori, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close