Zabrinuti

UNICEF: Opseg napada na djecu u konfliktima je šokantan

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) priopćio je da je opseg napada na djecu u zonama konflikta dostigao "šokantne" razine u 2017. godini.
Vijesti / Flash | 28. 12. 2017. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) priopćio je da je opseg napada na djecu u zonama konflikta dostigao "šokantne" razine u 2017. godini.

U novom izvještaju UNICEF-a se navodi da postoji rašireno i očito nepoštivanje međunarodnih zakona čiji je cilj zaštititi one najranjivije, prenosi BBC.

Direktor UNICEF-ovog ureda za izvanredne situacije Manuel Fontaine je rekao da su djeca mete u svojim domovima, školama, na igralištima.

On je kazao da takva brutalnost "ne smije postati normalna pojava".

U izvještaju je istaknuto nekoliko zona konflikta gdje su djeca bila žrtve tokom posljednje godine. Među njima su Središnjoafrička Repulika, gdje su djeca ubijana, silovana, otimana ili regrutovana u naoružane skupine; sjeveroistočna Nigerija i Kamerun, gdje su militanti Boko Harama prisilili najmanje 135-oro djece da budu bombaši samoubojice; Mijanmar, gdje se djeca Rohingye suočavaju s "šokantnim i raširenim nasiljem" dok ih tjeraju iz njihovih domova u državi Rakhine; Južni Sudan, gdje je više od 19.000 djece regrutovano u oružane snage i naoružane skupine; Jemen, gdje je najmanje 5.000 djece umrlo ili povrijeđeno po službenim ciframa, dok se smatra da je realna cifra mnogo veća; te istočna Ukrajina, gdje 220.000 djece živi u konstantnoj opasnosti od mina i drugih neeksplodiranih naprava preostalih od rata.

Kopirati
Drag cursor here to close