Push-backs

UNHCR zabrinut zbog vraćanja izbjeglica s granica

UNHCR kontinuirano dobiva izvještaje o tome kako pojedine europske države ograničavaju pristup azilu, vraćaju ljude nakon što su stigli na njihovu teritoriju
Vijesti / Flash | 28. 01. 2021. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iznimno zabrinut zbog sve učestalijeg protjerivanja i prisilnog vraćanja s granice (push-backs) izbjeglica i tražitelja azila na teritoriji Europe i njenim morskim granicama, UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice, poziva države da ispitaju i zaustave tu praksu.

"UNHCR kontinuirano dobiva izvještaje o tome kako pojedine europske države ograničavaju pristup azilu, vraćaju ljude nakon što su stigli na njihovu teritoriju ili u njihove teritorijalne vode, te nad njima vrše nasilje na granicama," izjavila je Gillian Triggs, pomoćnica visokog komesara UNHCR-a.

"Vraćanja s granice se provode nasilno i, kako se čini, sistematično.Čamci kojima se prevoze izbjeglice,vuku se natrag.Nakon iskrcavanja, obavlja se prikupljanje ljudi, da bi potom bili gurnuti nazad u more.Mnogi su prijavili da državne snage vrše nasilje i zlostavljanje."

Ljudi koji stižu kopnom stavljaju se u neformalni pritvor i prisilno vraćaju u susjedne zemlje bez ikakvog razmatranja njihovih potreba za međunarodnom zaštitom.

Konvencija o izbjeglicama iz 1951. godine, Europska konvencija o ljudskim pravima i zakonodavstvo EU zahtijevaju od država da garantiraju pravo na traženje azila i zaštitu od refoulementa, čak i u slučaju neregularnog ulaska u zemlju. Vlasti ne mogu automatski uskratiti ulazak ljudima ili ih vratiti, a da prethodno nisu obavili pojedinačnu procjenu onih kojima je potrebna zaštita.

"Poštivanje ljudskih života i prava izbjeglica nije izbor, nego zakonska i moralna obaveza.Iako države imaju legitimno pravo da upravljaju svojim granicama u skladu s međunarodnim pravom, istovremeno moraju poštivati i ljudska prava. Potiskivanja sa granica su jednostavno nelegalna," izjavila je gđa Triggs.

"Pravo na traženje azila je temeljno ljudsko pravo i pandemija COVID-19 ne predstavlja izuzetak. Moguće je osigurati i zaštitu od pandemije i pristup poštenim i brzim procesima azila."

UNHCR je svoju zabrinutost jasno iskazao europskim državama. Ova agencija za izbjeglice poziva da se hitno istraže navodna kršenja i maltretiranja na osnovu vjerodostojnih svjedočenja, koja potkrepljuju nevladine organizacije, mediji i otvoreno izvještavanje.

"Mi se zalažemo za uspostavljanje nacionalnih nezavisnih mehanizama za praćenje kako bi se osigurao pristup azilu, spriječilo kršenje prava na granicama i osigurala odgovornost.Pakt EU također predlaže nezavisno praćenje te stoga apeliramo na države članice EU da to podrže", izjavila je gđa Triggs.

Broj dolazaka u EU i dalje se smanjuje svake godine. Broj onih koji su morem i kopnom stigli 2020. godine (95.000) smanjio se za 23% u odnosu na 2019. godinu (123.700) i za 33% u odnosu na 2018. godinu (141.500).

"Uz tako malo dolazaka u Europu, ovo bi trebalo biti izvodivo.Za žaljenje je što je pitanje azila i dalje  politizirano i što je predmet podjela, usprkos ovom brojčanom padu."

UNHCR prepoznaje da neke države snose nesrazmjeran teret odgovornosti u prihvatu novih dolazaka.UNHCR poziva ostale europske države i EU da pokažu solidarnost tako što će podržati ove države, navodi se u priopćenju UNHCR-a.

UNHCR također poziva europske zemlje da ispune njihove postojeće obveze koje se odnose na zaštitu izbjeglica tako što će prihvatiti tražitelje azila na svojim granicama, spasiti ih na moru i omogućiti njihovo iskrcavanje i registraciju, te pružiti podršku novim tražiteljima azila.

UNHCR je spreman pomoći državama u ispunjavanju međunarodnih obaveza koje se odnose na azil.

Kopirati
Drag cursor here to close