Dublinska prava

UNHCR: Suspendirati sve transfere tražitelja azila u Mađarsku

Vijesti / Flash | 11. 04. 2017. u 10:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija UN-a za izbjeglice (UNHCR) poziva na privremenu suspenziju svih transfera tražitelja azila u Mađarsku iz ostalih europskih zemalja na osnovu Dublinskih pravila, instrumenta EU koji utvrđuje koja je europska zemlja odgovorna za razmatranje molbi tražitelja azila.

''Situacija za tražitelje azila u Mađarskoj samo se pogoršala od uvođenja novog obaveznog pritvaranja tražitelja azila'', izjavio je Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice.

''Uzimajući u obzir pogoršanu situaciju s tražiteljima azila u Mađarskoj, tražim od država da suspendiraju sve Dublinske transfere tražitelja azila u tu zemlju dok mađarske vlasti ne usklade svoju praksu i politiku s europskim i međunarodnim zakonima'', dodao je.

Visoki povjerenik je izjavio da je "ohrabren" odlukom koju je poduzela Europska komisija da surađuje s mađarskim vlastima na usklađivanju novog zakonodavstva sa zakonima EU, ali je naglasio da su "hitne mjere potrebne da se poboljša pristup azilu u Mađarskoj", priopćeno je u ponedjeljak iz UNHCR-a.

Kopirati
Drag cursor here to close