Registrovane manje količine padavina

Unatoč padavinama, nema opasnosti od izlijevanja rijeka

U Bosni i Hercegovini su u proteklom periodu zabilježene manje količine padavina, a najviše ih je bilo na području Hercegovine, a prvenstveno njenom istočnom dijelu
Vijesti / Flash | 27. 05. 2019. u 12:03 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su u proteklom razdoblju registrirane nove padavine u većem dijelu Bosne i Hercegovine nema opasnosti od izlijevanja rijeka, javlja Anadolija.

Naime, većina rijeka u BiH je u stagnaciji ili pak opadanju.

Tako je razina rijeke Une u Bihaću na razini od 50 centimetara i stagnira, dok je u  Martin Brodu razina Une 67 centimetara i u padu je.  

U padu je i nivo rijeke Sane u Sanskom Mostu gdje je njena razina 144 centimetra, a u   Vrhpolju je na nivou 98 centimetara i ima tendenciju pada.
Rijeka Miljacka u Sarajevu (Ćumurija) je na razini 97 centimetara i stagnira.

Jedino je u porastu nivo rijeke Jale koja u Tuzli ima razinu od 44 centimetra i dalje raste.

Inače, u Bosni i Hercegovini su u proteklom razdoblju zabilježene manje količine padavina, a najviše ih je bilo na području Hercegovine, a prvenstveno njenom istočnom dijelu.

Tako je najviše kiše palo na području Bileće, Gacka, Nevesinja, Trebinja i Čemerna.

Nešto izraženije kiše bilo je i na području Bihaća, Bugojna, Foče, Han-Pijeska, Jajca, Livna, Mostara, Neuma, Rudog, Sarajeva, Sanskog Mosta, Sokoca, te Tuzle.

    Manje količine padavina registrirane su u Banja Luci, Bijeljini, na Bjelašnici, na području Bosanske Gradiške, Bosanskog Novog, Ivan-Sedla, Mrkonjić- Grada, Prijedora, Srebrenice, Višegrada, Zenice i Zvornika.

Kopirati
Drag cursor here to close