Propala revizija

Unatoč blamaži, Sakib Softić naplatio 150.000 KM

Vijesti / Flash | 05. 05. 2017. u 10:02 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović naredio je Fondaciji ''Pravda za BiH'' da sakibu Softiću isplati 150 tisuća KM na ime ugovora o radu na reviziji presude Međunarodnog suda pravde, objavio je Dnevni avaz.

Zauzvrat, navodi Avaz, Softić je povukao tužbu koju je još prošle godine podnio protiv Fondacije.

''Mi smo bili vrlo raspoloženi da idemo na sud, gdje bi Softić glatko izgubio, jer nije zaradio posao za koji je bio angažiran. On je već znao da je pred ICJ-em izgubio poziciju agenta, ali je ipak ušao u posao revizije presude. No, kada smo dobili nalog Izetbegovića, novac smo morali isplatiti'', kaže za Avaz izvor iz Fondacije govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Sugovornik Avaza ne krije ''ogorčenje cijelim procesom rada na reviziji presude'' te da će kada dođe vrijeme javnost sve znati.

''Softić nas jeste tužio i bio je vrlo nasrtljiv, pa čak i nepristojan. Nije birao ni vrijeme ni mjesto, a ponajmanje rječnik koji je bio krajnje prizeman da dobije tih 150.000 KM. Kada smo dobili nalog našeg šefa, a to je bošnjački član Predsjedništva BiH, nismo imali kud i novac je uplaćen na Softićev račun. Mislim da je na ruke dobio nešto više od 100.000 KM, jesu su mu odbijeni neki porez i pristojbe. Sve je urađeno maloprije prvosvibanjskih praznika i sud na je obavijestio da je on povukao tužbu'', rekao je Avazov izvor iz Fondacije.

I Softić je u izjavi za Avaz potvrdio da je naplatio svoje usluge.

''Fondacija mi je isplatila cjelokupan iznos duga po Ugovoru o djelu od 11. svibnja 2016. godine i Aneksu na ugovor. Odluka o plaćanju je donesena nakon obavljenog posla, koliko je meni poznato, na Upravnom odboru Fondacije 'Pravda za BiH''', naveo je u pisanom odgovoru Softić.

Potvrdio je i da je prethodno tužio Fondaciju te da je tužbu povukao nakon isplate.

Upitan smatra li da mu novac pripada, s obzirom na tro da je ICJ još prošle godine ustvrdio da nije agent Softić je odgovorio potvrdno.

''Novac koji mi je plaćen zaradio sam u cijelosti. Da mogu vratiti vrijeme tražio bih tri puta više za istu uslugu. Nisam u dovoljnoj mjeri vrednovao medijsku hajku koja je uslijedila nakon podnošenja Aplikacije. Svi mi samo stalno određujemo cijenu našeg rada. Poslovi koje sam obavio po Ugovoru nisu bili vezani isključivo za moju osobnost. Mogao ih je obaviti netko drugi. Naravno, visokog znanstvenog i stručnog kapaciteta. Rado bih mu ih prepustio'', rekao je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close