Talibani ubili

UN zaključio: Pokolj šijita u Afganistanu mogao bi biti ratni zločin

Vijesti / Flash | 21. 08. 2017. u 06:10 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokolj desetaka ljudi, uglavnom šijitskih civila, koji su početkom kolovoza počinili talibani i pripadnici skupine Islamske države (IS) na sjeveru Afganistana, "mogao bi biti ratni zločin", zaključuje UN u istrazi.

UNAMA, UN-ova misija u Afganistanu, tvrdi da posjeduje "provjerene informacije po kojima su najmanje 36 ljudi bili žrtve pokolja u Mirzi Olongu, teško pristupačnom selu u pokrajini Sare-Pulu, piše Index.hr.

"Ta ubojstva, koja su potvrdili vjerodostojni izvori i kojima se krši međunarodno humanitarno pravo, mogla bi biti ratni zločin", ocjenjuje UNAMA u izvješću.

Civili pokušali pobjeći

Kako se navodi u tom dokumentu, više od polovine žrtava ubijeno je u subotu 5. kolovoza kada su civili pokušali pobjeći iz svog sela koje su zauzeli islamistički borci nakon borbe s provladinim milicijama.

Afganistanske vlasti tvrde da su talibani i pripadnici IS-a zajedno ubili više od 50 seljana, a nekima su odrubili glavu.

U UN-ovoj istrazi navodi se podatak o 27 ubijenih civila.

UNAMA kaže da ne može potvrditi da je nekim žrtvama odrubljena glava.

Talibani demantirali

Talibani koji se na terenu bore s IS-om, "odlučno" su demantirali informaciju o suradnji s IS-om u tom pokolju.

IS je prošli tjedan preko svoje propagandne agencije Amaq preuzeo odgovornost za smrt 54 šijita koje smatra "nevjernicima", u pokrajini Sare-Pulu.

U IS-ove snage u Afganistanu ulaze bivši afganistanski i pakistanski talibani i pripadnici drugih pobunjeničkih skupina koji prelaze iz jedne skupine u drugu ovisno o ponudi kod novačenja, smatraju promatrači.

Kopirati
Drag cursor here to close