Teške optužbe

UN: Trump, Orban, Marine Le Pen i Geert Wilders su slični džihadistima

Vijesti / Flash | 06. 09. 2016. u 06:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Raad al-Husein optužio je republikanskog kandidata za predsjednika SAD Donalda Trumpa za širenje "ponižavajućih rasnih i vjerskih predrasuda" i upozorio na jačanje populističke politike u zapadnim europskim zemljama koja bi mogla prerasti u nasilje, javlja New York Times.

Husein je na press konferenciji u Haagu spomenuo nizozemskog desničarskog političara Geerta Wildersa i druge, kako je rekao "populiste i demagoge”.

UN-ov visoki povjerenik optužio je Trumpa, Wildersa, mađarskog premijera Viktora Orbana i francusku političarku Marine Le Pen za “taktiku širenja straha” i rekao da je to vrlo slično onome što čini i takozvana Islamska država, Hina.

''Ne želim da me krivo shvatite. Ne izjednačavam ove nacionalističke demagoge i Islamsku državu, ali po načinu komunikacije, baratanje poluistinama i pretjeranom pojednostavljenju, džihadisti i ovi populisti koje sam imenovao imaju vrlo puno sličnosti. Povijest je Wildersa i njemu slične političare naučila da se nametnuti strah i predrasude mogu pretvoriti u oružje. Atmosfera puna mržnje lako se pretvara u veliko nasilje'', rekao je al-Hussein.

Wildersove najave kako će zabraniti Kuran i ulazak u Nizozemsku muslimanskim migrantima, povjerenik UN-a nazvao je grotesknim.

Podsjetimo, sigurnost budućnosti mladih generacija, opasnost od širenja populizama i nacionalizama u Europskoj uniji zbog Brexita i migracijske krize bile su neke od teme Panelu lidera.

Moderator panela Nik Gowing upozorio je da lani nitko nije mogao pretpostaviti kakve će efekte na Europu imati lanjski masovni dolazak migranata i podsjetio da su u međuvremenu Britanci na referendumu odlučili izaći iz EU-a, da u Europi jača nacionalistička retorika, ali i političke snage koje najavljuju nove referendume. Ta zbivanja, ali i nova globalna ekonomija koja prijeti ukidanjem radnih mjesta za mlade buduće generacije stvaraju nemir i napetosti koje ugrožavaju Europu i svijet.

Kopirati
Drag cursor here to close