U 92. godini

Umrla bivša UN-ova visoka povjerenica za izbjeglice Sadako Ogata

Ogata je bila UN-ova povjerenica za izbjeglice u vrijeme genocida u Ruandi i ratova na prostoru bivše Jugoslavije '90-ih godina.
Vijesti / Flash | 29. 10. 2019. u 08:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sadako Ogata, bivša UN-ova visoka povjerenica za izbjeglice, umrla je u dobi od 92 godine, objavila je japanska javna televizija NHK ne navodeći uzrok smrti.

Ogata je bila UN-ova povjerenica za izbjeglice u vrijeme genocida u Ruandi i ratova na prostoru bivše Jugoslavije '90-ih godina.

Praunuka bivšeg premijera Tsuyoshi Inukaija, Ogata je stekla doktorsku titulu u političkim znanostima na kalifornijskome sveučilištu Berkeleyu a kasnije je obnašala dužnost japanske posebne predstavnice za obnovu Afganistana.

Novinska agencija Kyodo objavila je da je Ogata umrla prošli tjedan u utorak, no Reuters nije uspio stupiti u kontakt s njezinom obitelji  ili drugim predstavnicima koji bi mogli potvrditi taj podatak.

U intervjuu za Reuters 2015., Ogata je pozvala Japan na veći angažman u pitanju izbjeglica.

"Japan mora pripremiti uvjete da dočeka ljude  -  ne da dočeka svakoga, nego one koji su potrebiti, koji su ozbiljno potrebiti i koji žele doći, ili bi željeli doći", rekla je Ogata.  "Mislim da moramo biti otvoreni da ih dovedemo", dodala je.

Japan, gdje su mnogi ponosni na kulturalnu i etničku homogenost, prihvatio je samo 42 izbjeglice prošle godine, od više od 10.000 zahtjeva.

"Da dolaze milijuni izbjeglica, bilo bi drukčije, no stopa dolaska nije tako visoka i glupost je reći da Japan nema resursa", istaknula je tom prilikom Ogata, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close