Rušilački faktor

Poruka sa prosvjeda umirovljenika: Svi smo jednako gladni

Mirni prosvjedi umirovljenika pred zgradom Vlade Federacije BiH  
Vijesti / Flash | 25. 10. 2017. u 10:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Umirovljenici iz Federacije Bosne i Hercegovine okupili su se danas na mirnim prosvjedima ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu zbog neusvajanja novog zakona o mirovinskom invalidskom osiguranju koji je Vlada jučer na sjednici utvrdila u formi prijedloga i uputila u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

 ''Parlamentarci iz nama nepoznatih razloga neće da usvoje novi zakon, a postojeći za godinu ili dvije ne samo da će uništiti mirovinski sustav u cjelini nego predstavlja i rušilački faktor cjelokupnog ekonomskog rasta'', navode iz Saveza umirovljenika u FBiH.

Na proteste u Sarajevu došli su umirovljenici iz svih županija u Federaciji. Među njima su i predstavnici umirovljenici iz sredina sa većinskim hrvatskim stanovništvom, poput Ljubuškog, Gruda, Busovače...

 Iz Udruge umirovljenika Busovača rekli su za agenciju Patria da je umirovljenicima dosta nacionalnih podjela, te da su u BiH svi podjednako gladni.

 Vlado Džajo, umirovljenik iz Ljubuškog kaže za NAP da politika „priča u prazno“, i da ljudima treba sigurna egzistencija.

Umirovljenici su se počeli razilaziti nakon dva sata.

 Federalni premijer Fadil Novalić novinarima je u utorak, nakon utvrđivanja Prijedloga zakona o MIO-u, kazao da vjeruje da će dogovor s umirovljenicima biti postignut.

 ''Pokazat ćemo što ide na parlament, ako nešto trebamo mijenjati onda to imamo mogućnost na parlamentu, bitno je da pokrenemo proceduru'', naglasio je Novalić.

 Istaknuo je da je kraju priveden dvogodišnji rad, a da je taj zakon najmoderniji od svih zakona o MIO u regiji i da su za njegovu izradu korišteni najmoderniji principi europskog zakonodavstva.

Istaknuo je da bi zakon na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2018. godine.

Prema ranijim najavama prosvjedi bi trebali trajati do 14.00 sati, a do tada je prometnica koja prolazi pored Vlade FBiH zatvorena za promet.

Kopirati
Drag cursor here to close