Završni radovi

Uloženo 20 milijuna: Državni zatvor prve zatvorenike očekuje krajem godine

Vijesti / Flash | 12. 06. 2017. u 13:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu prve zatvorenike mogao bi primiti već krajem ove godine, najavio je Ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Grubeša je rekao da je u tijeku finaliziranje radova na unutarnjem i vanjskom uređenju objekta državnog zatvora vrijednog oko 20 milijuna maraka.

“Mi očekujemo prijem prvih zatvorenika krajem godine, a radovi su nastavljeni nakon kašnjenja zbog sudskog spora podizvođača, s jednim od izvođača na objektu. Napravili smo strategiju stavljanja zatvora u funkciju, a jedna od najvažnijih stavki sada je edukacija osoblja”, kazao je Grubeša.

Ministarstvo pravde trenutno ima 30 pritvorskih policijskih službenika, a za potrebe novog zatvora, taj broj će biti 150. U zatvoru koji je građen po najvišim svjetskim i evropskim standardima, kako je rečeno, bit će smješteni samo zatvorenici osuđeni za najteža kaznena djela u Sudu BiH.

“Kapacitet zatvora je 350 osuđenika, a trenutno ih na Sudu BiH ima 260”, dodao je Grubeša.
Predsjednik Državnog suda Ranko Debevec istaknuo je da je izgradnja ovog zatvora cjelovito rješenje za pravosudni sustav, javlja Birn.

“Otvaranje ovakve institucije je izuzetno bitno jer ćemo smanjiti troškove Suda BiH. Sada se zatvorenici nalaze po raznim zatvorskim jedinicama širom BiH, što stvara dodatne troškove”, naglasio je Debevec.

Objekt se prostire na 24.000 kvadratnih metara i ima 350 ćelija, od čega 300 za zatvorenike i 50 za pritvorenike. Svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će ukupne površine oko 12 kvadratnih metara.

Izgradnju zatvora uz kreditno zaduženje kod Razvojne banke od 6,45 milijuna eura, pomogli su Europska unija donacijom od 9,15 milijuna eura, Europska komisija sa 1,7, Vlada Švedske sa 2 te američka vlada sa 1,8 milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close