Pravila

Ulazak u Sloveniju sa testom iz BiH poput lutrije

"Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom.''
Vijesti / Flash | 21. 07. 2021. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Građane BiH koji putuju u Sloveniju oblio je hladan znoj kada im je u toj zemlji, kako tvrde, rečeno da testovi za virus korona urađeni u BiH tamo nisu validni. Pojedinim građanima je, naime, rečeno da moraju uraditi test u nekoj od članica EU, gdje je testiranje inače dosta skuplje nego kod nas, dok su drugi bez problema ušli u Deželu.

Banjalučanka čiji su susjedi nedavno putovali u Sloveniju ispričala je za "Nezavisne novine" da im je rečeno da testovi iz BiH ne vrijede.

"Oni su radili testove u Hrvatskoj kako bi ušli u Sloveniju", rekla je ova Banjalučanka.

U jednoj našoj privatnoj klinici rekli su nam da su njihovi testovi priznati u članicama EU, ali i priznaju da je jedan građanin iz BiH imao problem u Sloveniji.

Ogorčeni prijevoznici

"Slovenci su mu rekli da ne može ući sa našim testom. Takav jedan slučaj smo imali, ostali su bez problema ušli. Zato je najbolje da se građani koji namjeravaju ići u Sloveniju prije puta dobro raspitaju da li će test biti priznat", rekli su iz te klinike.

Ova situacija neshvatljiva je i našim prevoznicima, koji ističu da takvu praksu ne primjenjuju druge europske zemlje.

Ogorčeni su prijevoznici koji voze putnike ka Sloveniji, jer zbog same situacije, kako ističu, i oni trpe štetu.

"Slovenci priznaju testove ako su urađeni u zemljama EU, dok one koji su urađeni u našim laboratorijama ne priznaju", rekao je za "Nezavisne novine" Dejan Mijić, predsjednik Udruženja za međunarodni prevoz putnika BiH.

Prema njegovim riječima, na ovaj način je spriječen protok putnika prema Sloveniji i suprotno, jer su oni primorani da se ponovo testiraju i to im je novi trošak, što je neprihvatljivo.

"Zbog ove situacije ogromne gubitke trpe i naši laboratoriji. Mislim da to nije korektno od Slovenaca, te da bi trebalo da, ako je problem u nekom našem laboratoriju, kažu o kojoj je riječ. Ali, ja vjerujem da oni generalno ne priznaju iz BiH nijedan test", rekao je Mijić, koji je i direktor banjalučkog "Autoprevoza".

Pravila

Iz MUP-a Slovenije potvrdili su za "Nezavisne novine" da su opći dokazi koji se uzimaju u obzir prilikom ulaska u Sloveniju, između ostalog, negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan HAG test ne stariji od 48 sati, uvjerenje da je građanin prebolovao virus korona u proteklih najviše šest mjeseci ili potvrda o cijepljenju (pravila ovise od cjepiva do cjepiva).

PCR test je, kako je potvrđeno, važeći ako se, između ostalih, obavi u državama članicama Europske unije, državama članicama schengenskog prostora, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim državama.

Test HAG (antigenski) je, između ostalog, važeći ako se izvrši u državama članicama Europske unije, zemljama članicama Scengena, Australiji, Izraelu, Kanadi, Novom Zelandu, Rusiji, Srbiji i još nekim zemljama.

Podsjetimo, Slovenija odobrava putovanje stranim državljanima u tranzitu kroz tu zemlju, s tim što su dužni da je napuste što je prije moguće ili najkasnije 12 sati nakon ulaska.

Kopirati
Drag cursor here to close