Povijesni sporazum

Ukrajini odobren Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU

Vijesti / Flash | 11. 07. 2017. u 12:52 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je u utorak službeno odobrila povijesni sporazum o suradnji s Ukrajinom koji ima za cilj suprotstaviti se neprijateljski nastrojenoj Rusiji uoči summita na visokoj razini u Kijevu.

Odluka 28 država članica Europske unije uslijedila je nekoliko sati prije nego što se ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov treba sastati sa šeficom europske diplomacije Federicom Mogherini u Bruxellesu.

Članice EU priopćile su da su odlučile službeno zaključiti ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Ukrajinom koji bi trebao stupiti na snagu 1. rujna.

''Ovo je završni korak u procesu ratifikacije putem koga se EU i Ukrajina obavezuju na bliske, dugoročne veze u svim ključnim političkim poljima'', navodi EU u priopćenju.

''Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ključno je sredstvo za okupljanje Ukrajine i EU; on promovira dublje političke odnose, snažnije ekonomske veze i poštovanje zajedničkih vrijednosti'', dodaje EU.

Europska unija i Ukrajina dogovorile su se oko sporazuma krajem 2014. kada su odnosi EU i Moskve pali na najnižu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close