Željka Cvijanović

"Ukoliko se ne ispune rokovi dogovoreni u Bruxellesu, BiH neće dobiti status kandidata"

Vijesti / Flash | 04. 07. 2012. u 13:31 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Bosna i Hercegovina ne ispoštuje zacrtane rokove na ispunjavanju zadataka iz Mape puta dogovorene na sastanku predstavnika BiH i Europske unije u Bruxellesu, pomjerit će se sva dinamika oko njenog europskog puta, a postat će i "labava" priča da bi BiH mogla dobiti kandidatski status do početka ili tijekom 2014.godine, upozorila je danas ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske Željka Cvijanović.

Sve to je s pretpostavkom da BiH 2013.godine dobije mišljenje Europske komisije, ukoliko BiH uradi svoj dio posla i do kraja godine podnese aplikaciju za članstvo.

- Djeluje preambiciozno, ali u principu, rokovi su realni, ako želimo da postignemo to što smo rekli, kazala je Cvijanović, uvjerena da se, bez obzira na godišnje odmore, mogu ispuniti svi dogovori u skladu s datumima koji su postavljeni u Mapi puta dogovorenoj u Bruxellesu.

Tvrdi i da, što se tiče RS-a, nema nikakvih problema da se to i završi.

U RS-u već od ranije postoji usuglašen stav o pitanju implementacije presude "Sejdić-Finci", a ostaje, kaže, da se politički partneri u FBiH dogovore kako će oni implementirati svoju odluku.

- Već znamo obrise kako bi to moglo biti u FBiH, a RS je već izašla sa stavom da treba da se nastavi s neposrednim izborom njenog člana Predsjedništva BiH, kazala je Cvijanović i dodala da bi "problem mogao biti eventualno ubjeđivanje od FBiH kako to pitanje treba da riješi RS".

RS u tom smislu ima jasan stav – svaka strana treba da izađe sa svojim prijedlogom, kako bi se, navela je ona, "otkočio" proces rješavanja te presude i put BiH ka Europi.

Drugo pitanje iz Mape puta odnosi se na sustav koordinacije u BiH, u kojem RS, kako kaže, također ima već utvrđene stavove i očekuje pregovore sa svim stranama u BiH.

- Ostaje nejasno tko će inicirati te aktivnosti i očekujemo da neko s nivoa institucija ili političkih stranaka pokrene to pitanje. Spremni smo i da mi pokrenemo to pitanje, s obzirom na to da imamo dovoljno pokazatelja kako treba da izgleda taj princip koordinacije, jer je sastanak u Bruxellesu dao odgovore na mnoge dileme koje smo mi imali u okviru BiH. Apsolutno decentralizirani sustav BiH zahtijeva dobru decentralizovanu koordinaciju, te poštovanje ustavnih nadležnosti pri ispunjavanju europskih uvjeta, kazala je ministrica za ekonomske odnose i regionalnu suradnju RS-a.

Neophodno je, kaže, da se taj proces upotpuni raznim tijelima, koja će funkcionirati na principu međuvladine saradnje da bi svaki nivo vlasti mogao da izvršava svoje obveze.

Kopirati
Drag cursor here to close