završena konferencija

Uključivanje civilnog društva u borbu protiv terorizma

Vijesti / Flash | 21. 04. 2016. u 13:11 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Okončan je rad dvodnevne regionalne konferencije koja je u Istanbulu održana o temi "Osnaživanje uloge parlamentaraca u izgradnji učinkovitog sustava u borbi protiv terorizma u okviru vladavine prava". Na konferenciji su sudjelovali zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić i Hazim Rančić, te izaslanici u Domu naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić.

Tijekom konferencije, članovi parlamentarnih komisija iz zemalja Bliskog istoka, Afrike i Europske unije koje se primarno bave pitanjima iz sektora sigurnosti diskutirali su o legislativi kojom se uređuje pitanje borbe protiv terorizma u ovim zemljama.

Bilo je riječi i o osnovnim uzrocima terorizma, s posebnim naglaskom na pitanje ugrađivanja međunarodnih instrumenata za borbu protiv terorizma u domaća zakonodavstva, kao i pravovremeno donošenje zakona o antiterorizmu uz poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

U okviru konferencijskih panela raspravljano je i o planiranju proračunskih sredstava za provođenje politika borbe protiv terorizma, parlamentarnom nadzoru u ovoj oblasti, povjerljivosti informacija, te unapređenju međuparlamentarne suradnje i razmjene informacija. Obraćajući se sudionicima konferencije, član bh. izaslanstva Mario Karamatić upozorio je da u BiH postoji teroristička prijetnja, kao i potencijali za realiziranje te prijetnje, ali i naglasio da BiH ima vrlo jasan pravni okvir i usvojene strategije za borbu protiv terorizma, te profesionalne i dobro ustrojene policijske agencije.

On je pozvao i na unapređenje komunikacije između parlamenata i jačanje regionalne mreže suradnje parlamentarnih komisija zemalja jugoistočne Europe, kao i na usklađivanje standarda i zakona u poslovima i aktivnostima demokratskog nadzora nad sektorom sigurnosti.

Sudionici skupa razgovarali su i o dobrim praksama koje podrazumijevaju uključivanje i angažman civilnog društva, s ciljem njegovog javnog poticanja u borbi protiv terorizma, kao i u kreiranju politika učinkovite borbe protiv terorizma.

Konferencija je okončana plenarnim sastankom kaznenopravne radne grupe o vladavini prava i putu ka izgradnji i jačanju uloge mreže parlamentaraca u borbi protiv terorizma. Dobre prakse, razvijene tijekom ove konferencije, bit će dostavljene na usvajanje Sedmom ministarskom plenarnom forumu o borbi protiv terorizma, koji će biti održan u rujnu 2016. godine, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close