Srbi u HNŽ

Uključiti Srbe u pregovore o rješenju Statuta Grada Mostara

Vijesti / Flash | 21. 01. 2016. u 14:32 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnike Srba u Mostaru potrebno je uključiti u razgovore vezane za rješenje Statuta Grada Mostara i izmjene Izbornog zakona - jedan je od zaključaka današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu koji je organizirao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Srba u državnoj i entitetskoj vlasti i predstavnici Srba u Mostaru, a kao jedna od osnovnih stvari koje je potrebno promijeniti identificirana je izmjena Ustava Hercegovačko-neretvanske županije koji Srbe ne prepoznaje kao konstitutivan narod jer nije usklađen s Ustavom Federacije BiH.

Ivanić je novinarima nakon sastanka kazao da je do sada pitanje izmjena Izbornog zakona bilo identificirano kao isključivo pitanje dogovora stranaka iz druga dva konstitutivna naroda Bošnjaka i Hrvata, zbog čega je s ovog sastanka poslana poruka da u Mostaru postoji snažna srpska zajednica.

Podvukao je da je važno osigurati rješenje pitanja izbora u Mostaru, koji nisu održani od 2008. godine, i to na način da srpska zajednica u Mostaru ima svoj uticaj, a kao moguće rješenje naveo je pronalazak izborne jedinice u kojoj bi dominantno bili Srbi i koji bi birali svoje predstavnike.

Ivanić rješenje vidi i u tome da se županijska skupština podijeli na dva dijela jedan koji se bira po paritetu, drugi po principu "jedan čovjek jedan glas", dok kao rješenje predlaže i formiranje posebnog tijela koje bi imalo nadležnost nad proračunom, jer to interesira Srbe povratnike u Mostaru.

Najavio je da će se sačekati dogovor Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a potom će se u tom okviru, sa željom da se dođe do rješenja, tražiti interese predstavnika srpskog naroda.

Predsjedavajući Koordinacionog tijela udruženja Srba u Mostaru Dušan Golo naglasio je da je za Srbe važno donošenje gradskog proračuna u kojem su Srbi isključeni jer budžet donosi gradonačelnik, budući da lokalni izbori nisu održani u Mostaru od 2008. godine.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović također je problematizirao pitanje nekonstitutivnosti Srba u HNŽ-u pojašnjavajući da je izmjena Ustava HNŽ-a isključivo u nadležnosti županijske izvršne i zakonodavne vlasti koji se mora usaglasiti s Ustavom Federacije.

Podsjetio je također da već treći put nije popunjen Klub Srba u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Član Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona Mirko Šarović također naglašava da je važno Srbe uključiti u rješenje pitanja Grada Mostara, a potvrdio je i da danas zasjeda ovo radno tijelo u okviru kojeg će se razgovarati i o ovogodišnjim lokalnim izborima.

Kako je danas rečeno u Mostaru je, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, živjelo 23.905 Srba. Danas ih je registrirano 9.500, a predstavnici Srba tvrde da ih u tom gradu zasigurno živi više od 5.000.

Kopirati
Drag cursor here to close