Suđenje Enveru Buzi

Ukinuta presuda za zločin u Uzdolu

Buza je prvostupanjskom presudom proglašen krivim.
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apelacijsko vijeće Državnog suda uvažilo je žalbu Odbrane Envera Buze, bivšeg zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), i ukinulo prvostupanjsku presudu kojom je osuđen na 12 godina zatvora zbog zločina počinjenog u rujnu 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

“Odlučujući o žalbi Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine i žalbi braniteljice optuženog Envera Buze, Apelacijsko vijeće je donijelo rješenje kojim je uvažena žalba braniteljice, te je ukinuta presuda Suda BiH od 30. rujna 2019. i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacijskog odjeljenja”, priopćeno je iz Suda.

Buza je prvostupanjskom presudom proglašen krivim da je, kao vršitelj dužnosti zapovjednika Samostalnog bataljuna Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. rujna 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti.

Iz dokaza, kako je navedeno u toj presudi, proizlazi da je Buza u dovoljnoj mjeri bio obaviješten o zločinu, što ga je obvezivalo da na temeljit način provede istragu.

Tužiteljica Sanja Jukić je na žalbenoj sjednici od Apelacijskog vijeća tražila da Buzi izrekne veću kaznu od 12 godina zatvora, uz obrazloženje da je Sud kao otežavajuću okolnost trebao cijeniti i ponašanje optuženog u sudnici.

Buzina braniteljica, Vasvija Vidović, je tražila da se presuda preinači u oslobađajuću ili ukine te odredi novo suđenje obrazlažući, između ostalog, da je Prvostupanjsko vijeće moralo utvrditi da je optuženi izvršio efektivnu kontrolu nad počiniteljima zločina, te da je tijekom postupka došlo do povrede obrane i prava optuženog da iznese sve činjenice koje mu idu u korist, kao i da je zanemareno da je Buza inicirao istragu za Uzdol.

Suđenje Buzi počelo je u studenom 2016. godine, prenosi BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close