Politički potezi

Ujedinili se SDP i USD

Vijesti / Flash | 29. 11. 2014. u 15:02 S.S.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor SDP-a je donio odluku da se vanrednom Kongresu uputi prijedlog o ujedinjenju Socijaldemokratske partije i Unije socijaldemokrata, izjavio je član Glavnog odbora SDP-a Anto Domazet.

"Također, otvorena je mogućnost da se posebnom Deklaracijom, koja bi se predložila Kongresu, zaključi o tome da u budućnosti treba nastaviti kontinuitet na ujedinjenju partija socijaldemokratske orijentacije, odnosno ljevice u BiH", izjavio je novinarima Domazet.

Naglasio je da je bilo i osporovanja ove odluke, sa argumentacijom koja je, kako kaže Domazet, bila temeljita.

"Moj osobni stav bio je da nije vrijeme za ovaj potez i da će nakon konsolidiranja SDP-a i njenog reformiranja, partija postati puno atraktivnija i za članstvo i za simpatizere. Na kraju, ipak sam glasao za ujedinjenje jer ipak Kongres kao najviši organ treba donijeti konačnu odluku jer je to demokratski čin", kazao je Domazet.

Sporazum o ujedinjenju, kazao je Domazet, je rezultat inicijative koja je došla iz Unije socijaldemokrata. "Druge inicijative prema SDP-u BiH nisu pokretane", naglasio je Domazet.

Na sjednicama Predsjedništva i Glavnog odbora Unije socijaldemokrata (USD) razmatran je Prijedlog sporazuma o ujedinjenju Unije socijaldemokrata sa SDP BiH. Glavni odbor stranke na prijedlog Predsjedništva Unije socijaldemokrata, apsolutnom većinom (57 za, dva protiv i tri suzdržana) prihvatio je Prijedlog sporazuma o ujedinjenju Unije socijaldemokrata sa SDP BiH, priopćeno je iz USD-a.

Na zasjedanju je ocijenjeno da je krajnje vrijeme za objedinjavanje socijaldemokratije, što su pokazali i rezultati općih izbora 2014. godine. U priopćenju USD-a se navodi da je socijaldemokratija društveno-politička vrijednost bosanskohercegovačkog društva, koja se mora sačuvati, revitalizirati i osnažiti kako bi ponovno postala jedna od najsnažnijih političkih opcija u zemlji.

"Ujedinjenje socijaldemokratije kao ključnog faktora objedinjavanja bosanskohercegovačkog društva je izraz političke odgovornosti prema budućnosti BiH. Unija socijaldemokrata u ove procese ušla je, uvjerena da će se i druge stranke socijaldemokratske i građanske provenijencije, iz cijele BiH, u narednom razdoblju pozitivno očitovati o objedinjavanju socijaldemokratije", navodi se u priopćenju USD-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close