Nidžara Ahmetašević

VIDEO | Uhićenje novinarke u Sarajevu, policija odbacuje sve navode o građanskom aktivizmu

Ahmetašević je uhićena u Zagrebačkoj ulici zbog remećenja javnog reda i mira, omalovažavanja službene osobe te nastavka činjenja prekršaja.
Vijesti / Flash | 06. 03. 2021. u 18:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhićena je danas zbog "činjenja kaznenog djela" i "nepoštovanja naredbi službene osobe".

Iz Operativnog centra MUP-a KS-a su Feni potvrdili da je osoba N.A danas u 13.05 uhićena u Zagrebačkoj ulici zbog, kako je rečeno, remećenja javnog reda i mira, omalovažavanja službene osobe te nastavka činjenja prekršaja.

“Nakon što je u više navrata od strane policijskih službenika upozorena da prestane s narušavanjem javnog reda i mira ista je odbila da postupi po zakonito izdanom naređenju policije, te je time nastavila s vršenjem prekršaja, nakon čega je, u skladu sa Zakonom o prekršajima, uhićena”, naveli su u policiji te dodali kako je “o svemu navedenom ž upoznat i dežurni sudac Prekršajnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu, uz čiju suglasnost je, nakon prethodno izvršene trijaže u JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, ista smještena u prostorije za zadržavanje uhićenih osoba Uprave policije MUP-a KS”.

U zakonom propisanom roku protiv N. A. iz Sarajeva će biti pokrenut prekršajni postupak zbog činjenja prekršaja propisanih Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Kantona Sarajevo.

“S obzirom da su se u javnom prostoru pojavile informacije kako uhićenje ove osobe ima veze s njenim građanskim aktivizmom, ovom prilikom ističemo da u potpunosti i s gnušanjem odbacujemo takve navode i insinuacije, uz napomenu da se radi o uhićenju zasnovanom na Zakonu o prekršajima i ovlastima policijskih službenika propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo. Uprava policije MUP-a KS i policijski službenici neće tolerirati protupravno ponašanje bilo kojeg pojedinca, bez obzira o kome se radi”, poručeno je iz MUP-a KS.

Detaljnije informacije nisu priopćili, a kako se može vidjeti na videu postavljenom na društvenim mrežama, do incidenta je došlo kad je Ahmetašević snimala pripadnike policije tijekom vršenja službene dužnosti, nakon čega su oni na to reagovali.

Naime, Na Facebook stranici Transbalkanska solidarnost objavljena je snimka uhićenja.

Kako su poručili, Transbalkanska solidarnost staje u obranu aktivistice i novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva koja je danas uhićena jer nije “pognula glavu pred nepravdom”.

“Uhićenje jest čvrst pokazatelj pritisaka i dokaz kriminalizacije solidarnosti kojima su aktivistice i novinarke izložene posljednjih godina kad izražavaju negodovanje, prosvjeduju protiv ušutkavanja i otimanja slobode govora i kretanja. Dosta je nasilja struktura, stanimo na kraj linču zagovornicima slobode”, poručili su u Transbalkanskoj solidarnost.

Na snimci uhićenja vidi se kako se Ahmetašević raspravlja s pripadnicima sarajevske policije. U jednom trenutku, nakon što je novinarka nekoliko puta tražila od službenika MUP-a KS da stavi masku na lice, policajac “uhićuje” Ahmetašević nazivajući je “budalom”.

“Stavite lisice budali, vodimo je u Jagomir”, kaže policajac.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na svom twiter nalogu je naveo kako “dijeli brigu” u vezi s Nidžarom Ahmetašević te da je ona "građanska aktivistica i nada se da će policija i postupajući sudac na najbrži mogući način razriješiti slučaj“.

Forto je dodao kako nitko, uključujući i njega, nema ovlasti da policiji i sudu naloži kako će postupiti u konkretnom slučaju.

Odvjetnik Muhamed Čučak potvrdio je za N1 da je Ahmetašević poslijepodne puštena na slobodu.

Nidžara Ahmetašević je novinarka i neovisna istraživačica koja se bavi položajem migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Surađuje s različitim medijima, uključujući internetski magazin Kosovo 2.0 i internetski portal nomad.ba, te je objavljivala znanstvene članke na temu migracije.

Postovani, postupajući u svojstvu pravnog zastupnika Nidzare Ahmetasevic, a u vezi njenog lišenja slobode, obavještavam...

Objavljuje Transbalkanska solidarnostSubota, 6. ožujka 2021.
Kopirati
Drag cursor here to close