Rez

Uhićeni u Sarajevu planirali teroristički napad za Novu godinu

Vijesti / Flash | 22. 12. 2015. u 17:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uhićeni u akciji ''Rez'' planirali su teroristički napad u Sarajevu za Novu godinu objavio je sarajevski Klix pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Naime, iako je FUP objavio tek inicijale uhićenih, sarajevski portal izvijestio je kako su u akciji Federalne uprave policije uhićeni Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović, a svi su, kako se tvrdi, 'predstavljali prijetnju'.

U okviru akcije po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom državnog Tužiteljstva pretreseno je više lokacija na širem području Sarajeva i to u naseljima Boljakov Potok, Osijek i Sokolje. Izuzeta je velika količina dokumentacije koja, kako tvrdi Klix, dokazuje da su uhićene osobe pripremale teroristički napad.

Inače, danas je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na susretu s češkim veleposlanikom u BiH Jakubom Skalnikom rekao kako je prioritet borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

"Sve kapacitete ćemo podrediti borbi protiv terorizma. To je dugotrajan i složen proces protiv kojeg ćemo se boriti represivnim mjerama, ali ćemo djelovati i preventivno kroz pokrenute projekte deradikalizacije", naglasio je Mektić.

Istodobno, predsjednik RS-a gostujući u Beogradu, rekao je kako u BiH postoji ''3.500 ljudi koji su spremni da izvrše samostalni teroristički čin''.

''To govori o tome da spoznaja o tim opasnostima u BiH postoji. Ja podržavam svaku aktivnost da se preventivno djeluje protiv terorizma", istaknuo je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close