Nelegalna akcija

Uhićeni beogradski špijuni koji su progovorili o tajnom zadatku u Potočarima

Vijesti / Flash | 31. 12. 2016. u 18:25 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji operativci službe za tajno praćenje Ministarstva unutarnjih poslova Mladen Trbović i Milan Dumanović privedeni su oko 14 sati zbog navoda da su odali službeni tajnu.

Trbović i Dumanović su raskrinkali nelegalnu špijunsku akciju MUP-a Srbije u Bosni i Hercegovini po naređenju pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) bliskih premijeru Vučiću.

Trbović je poslije tog teksta dobio otkaz iz MUP-a.

Dumanović i Trbović, koji su radili u Odjelu za opservaciju i dokumentiranje (neformalno: služba za tajno praćenje), otkrili su kako je paralelna struktura u MUP-u realizirala dvije kriminalne špijunske misije u Potočarima, i to u vrijeme kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vućić.

“Dana 11.7.2015. godine na izravnom TV prijenosu napada na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici učinilo mi se da sam video kolege iz OOD. Po dolasku na posao 13.7.2015. godine saznajem od kolege Milana Dumanovića da su bili na teritoriji BiH i kao osnovano sumnja da su izvršene određene zloupotrebe kao i da su prekršeni određeni zakoni.”

On dodaje da je iste kolege vidio na zajedničkom političkom skupu opozicije i vlasti koji je održan u Banja Luci sredinom svibnja mjeseca.

Milan Dumanović je otkrio da su policijski službenici iz tajne pratnje MUP-a u Bosnu i Hercegovinu poslati u okviru tajnog zadatka, navodeći da mu je rečeno da tamo ne smije nikome  govoriti da je pripadnik MUP-a Srbije.

''Na političke skupove u Banja Luci MUP Srbije tajno je poslao 49 policijskih službenika iz pet različitih službi. Tamo smo poslati bez službene legitimacije i službenog oružja. Rečeno nam je da smo civili, ali da moramo da vršimo tajni nadzor u stranoj državi. Nalogodavci su nam naglasili da ne smjemo da otkrivamo tko smo i za koga radimo ukoliko nas netko uhiti. Samo su nam rekli da ćemo u tom slučaju morati da odležimo u zatvoru i da će kasnije netko doći po nas'', otkrio je Dumanović za Teleprompter.rs.

Prema njegovim riječima, MUP Srbije nikada ranije nije slao operativce na špijunske misije u strane države, niti je to u nadležnosti MUP-a. Drugo, niko od tih 49 policijskih službenika nije bio adekvatno obučen za taj posao.

''Dali su sam opremu za praćenje i snimanje. Ja sam bio kamerman sa lažnom novinarskom ekipom. Zadatak nam je bio da pratimo navodne sumnjive aktivnosti na političkom skupu u stranoj državi. Iskreno, svi smo se plašili za naše živote jer smo bili u špijunskoj misiji u drugoj državi kao civili. Nismo imali nikakvo oružje, niti smo mogli da računamo da službenu pomoć naše države ukoliko dođe do nekog problema'', opisuje Dumanović.

Njih dvojica su privedeni danas oko 14 sati u Beogradu bez ikakvog pismenog naloga, već im je rečeno da su policajci dobili usmeni nalog, prenosi Slobodna Bosna.

Informaciju o uhićenju Trbovića i Dumanovića potvrdio je i Policijski sindikat “Sloga”.

''Nejasno je o kakvim službenim tajnama se radi da bi se baš danas privodili s obzirom da je Mladenu Trboviću prekinut radni odnos u disciplinskom postupku još prije par mjeseci, dok Dumanović i dalje radi u PU Pančevo. Prethodno, oni su radili u UKP Odeljenje za opservaciju i dokumentiranje'', navodi “Sloga” za Telepompter.rs.

Dodaje se da “je evidentno da cijeli slučaj miriše na osvetu moćnika u vrhu MUP, koji su čekali pogodan trenutak, da pred blagdane ovu akciju sprovedu u djelo i to pred sam doček Nove godine u vrijeme kada su odvjetnici otišli izvan Beograda i kada se spremaju za proslavu najluđe noći.”

''Jasno je da je posredi politička igra koja za cilj ima određivanje pritvora za one koji su se drzli da podnesu krivične prijave protiv najmoćnijih u MUP-u'', zaključuje “Sloga”.

Očekuje se da će Trboviću i Dumanoviću biti određena mjera zadržavanja u pritvoru tijwkom novogodišnjih praznika.

Kopirati
Drag cursor here to close