Sarajevo

Uhićen Fahrudin Radončić

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 14:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, lišili su slobode Fahrudina Radončića. Navedeni osumnjičeni pod istragom je i osumnjičen je za kazneno djelo ometanja rada pravosuđa (članak 241. KZ BiH).

Usporedo s lišenjem slobode, po naredbi Suda BiH vrše se pretresi na nekoliko lokacija.

''U ovom trenutku, radi zaštite istrage, Tužiteljstvo BiH i SIPA ne mogu davati više informacija za javnost'', navedeno je u priopćenju u kojem predstavnike medija mole za razumijevanje.

Naime, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) upali su danas u Avaz Twist Tower te, kako je potvrdila medijima Kristina Jozić glasnogovornica SIPA-e, pretresla redakciju Dnevnog avaza.

Zanimljivo, Dnevni avaz objavio je danas veliku analizu o podmetanjima Fahrudinu Radončiću nazivajući to tihim državnim udarom, a Radončić je nedavno na jednoj televiziji rekao kako mu smještaju politički maloumnici (VIDEO)

Također, zanimljivo je da je Radončiću ''zaprijetio'' uhićenjem u pismu iz zatvora Zijad Turković. 

Prije dva tjedna, prema nalogu Tužiteljstva BiH uhićen je Radončićev stranački kolega Bakir Dautbašić zbog sumnje da je poticao svjedoke da lažno svjedoče u predmetu Tužiteljstva BiH protiv Nasera Keljmendija, kao i predmetu koji se vodi na Kosovu.

Dautbašić se nalazi u pritvoru.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, uhapšen je danas u akciji "Lutka 2" zbog ometanja pravosuđa, odnosno pritiska na svjedoke u slučaju procesa koji se na Kosovu provodi protiv Nasera Keljmendija, piše N1.

Podsjećamo, u istoj akciji ranije su uhićeni visoki dužnosnici SBB-a Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman. Naime, u svom iskazu svjedokinja Azra Sarić, koja je bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem, kazala je da je na nju vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubistva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

Naime, u svom iskazu svjedokinja Azra Sarić, koja je bila u vezi sa ubijenim Ramizom Delalićem, kazala je da je na nju vršen pritisak da u svom svjedočenju protiv Nasera Keljmendija u slučaju ubojstva Ramiza Delalića ne spominje Fahrudina Radončića.

"Azra Sarić u iskazu potvrđuje da se po pozivu Bakira Dautbašića dogovorila da održe sastanak u restoranu na Grbavici. Onda je osumnjičeni Dautbašić putem osumnjičene Bilsene Šahman naknadno odlučio da taj sastanak zbog tajnosti bude održan u stanu Bilsene Šahman u Sarajevu. Prilikom ovog sastanka, Šahman i Dautbašić su zatražili od svjedokinje da u svom svjedočenju na Sudu BiH provodom predmeta protiv Nasera Keljmendija zaštiti njihovog šefa Fahrudina Radončića", kazao je tužitelj Božo Mihajlović na ročištu.

"Dana 17. prosinca u 17:20 sati osumnjičena Bilsena Šahman ponovo poziva svjedokinju Azru Sarić te je obaviještava da se vraća sa puta iz Banje Luke za Sarajevo što je potvrđeno i baznim stanicama telefona osumnjičene Bilsene Šahman te da će se sastati pred hotelom Park u Vogošći gdje su se sastale u 19:45 sati te razgovarale u putničkom vozilu marke Renault Clio bijele boje koji koristi Bilsena Šahman. Tom prilikom Šahman je Sarić priopćila da je njen šef Fahrudin Radončić zatražio da u svjedočenju zaštiti ne samo njega već i Nasera Keljmendija", kazao je tužitelj Mihajlović.

Kopirati
Drag cursor here to close