Lider SDA u Sandžaku

Ugljanin: Ako se ovako nastavi prema Bošnjacima, i rat je blizu

Vijesti / Flash | 06. 04. 2016. u 12:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka i nositelj izborne liste te stranke Sulejman Ugljanin ostaje pri zahtjevu za dolazak UN snaga u Sandžak i tvrdi da je, ako se "nastavi a ovakvim odnosom prema Bošnjacima i rat blizu".

Ugljanin, inače, ministar u prethodnoj vladi, rekao je u Novom danu N1 televizije, da je situacija u Sandžaku jako teška, da nitko nije zaposlen, velika su otpuštanja, škole nemaju grijanja, poplave se događaju dva puta godišnje, jer se ne čiste korita rijeka, a rasvjeta je loša, prenosi Tanjug.

Tvrdi da je Vlada Srbije početkom ožujka "naačinila akcijski plan manjina iz kojeg su izbacili sve moguće zločine nad Bošnjacima".

"Vlada je svjesno poslala poruku Bošnjacima, a i onim četnicima koji su činili zločine nad Bošnjacima: Tko je god činio zločine nad Bošnjacima neće biti kažnjen, ili će biti nagrađen", kazao je Ugljanin.

Optužio je premijera i potpredsjednika vlade Rasima Ljajića da su "organizirano i uz pratnju 2000 specijalaca" doveli "četnike" na novopazarski stadion, kada su igrali klubovi Novi Pazar i Crvena zvezda, i da se tog dana mogao dogoditi zločin, a da o tome nijedan mediji nije izvijestio.

Oni su, tvrdi, nosili slike Draže Mihailovića i uzvikivali "Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice".

Upitan zašto navijači FK Novi Pazar skandiraju "Ovo je Turska", kaže: "To ne znam... Zato što nisu zadovoljni svojim položajem u ovoj zemlji".

Na pitanje je li u Sandžaku rat, kad se Bošnjačko narodno vijeće obratilo Vijeću sigurnosti, Ugljanin kaže da je "vrlo blizu".

"Ako budu doveli neke četnike i ako nastave ovako da se ophode prema Bošnjacima, preko inspektora da reketiraju gospodarstvenike blizu smo", ustvrdio je.

Na konstataciju da nijedan drugi sandžački politički činitelj ne dijeli njegove stavove, Ugljanin je kazao da su Ljajić, Muamer Zukorlić i Mirsad Đerlek "Udbini ljudi".

Kopirati
Drag cursor here to close