Čitaju Bljesak

Tužiteljstvo HNŽ ne pokreće istragu protiv Čovića i Ljubića

''Mi tražimo da se status logoraša, bez obzira na njegovo ime i prezime, prizna i da logoraši kroz taj zakon uživaju prava koja im on bude dopuštao'', istaknuo je predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Hajdarović.
Vijesti / Flash | 19. 03. 2019. u 13:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja 25. godišnjice raspuštanja logora Hrvatske Republike Herceg Bosne, Udruženje logoraša Mostar ukazalo je na neriješen status logoraša, naglasivši kako "politika ne želi logoraše jer su oni nepoželjni svjedoci tog vremena" i da je to srž problema svih logoraša. 

Istaknuli su kako traže da se donese zakon koji bi priznao njihov status, kao i da tim svojim zahtjevom ne dijele logoraše po imenu i prezimenu. 

''Mi tražimo da se status logoraša, bez obzira na njegovo ime i prezime, prizna i da logoraši kroz taj zakon uživaju prava koja im on bude dopuštao'', istaknuo je predsjednik Udruženja logoraša Mostar Edin Hajdarović. 

Obustava istrage

Kada su u pitanju kaznene prijave koje je to udruženje prošle godine podiglo protiv Dragana Čovića i Bože Ljubića "zbog raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i zbog negiranja presude Haškog suda", iz Udruženja logoraša su naveli da su ovih dana dobili obavijest iz Tužiteljstva HNŽ prema kojoj se naređuje obustava dalje istrage. 


Po tom pitanju su se, kako ističu, konzultirali s pravnim savjetnikom te naveli kako smatraju da je došlo do kršenja propisa u samom postupku predistražnih radnji i da će zbog svega toga podnijeti prigovor. 

Također, bilo je riječi i o aktivnostima tog udruženja po pitanju podnošenja tužbe protiv Republike Hrvatske koja je, kako su istaknuli, "u Haškog presudi nedvojbeno označena kao sudionik UZP-a na ovom prostoru". 

Procedura prema Strasbourgu

Ustvrdili su da su ostvarili kontakt s odvjetnikom Antom Nobilom i da se nadaju da će ući u neke pregovore kako bi se sagledala najbolja rješenja za logoraše. 

''Pod tim smatramo da se pokrene procedura kako bi otvorili vrata prema Strasbourgu jer pravosuđe Republike Hrvatske ne priznaje UZP koji je osnov za dalje postupanje prema sudovima Hrvatske. Svjesni smo da će ti procesi dugo trajati, da će zahtijevati velika sredstva i smatramo da logoraši zaista moraju imati podršku države u pokretanju takvih procesa'',  kazao je Hajdarović. 

Inače, kako je istaknuto, kroz logore Hrvatske Republike Herceg Bosne prošlo je oko 20 tisuća ljudi. 

Navedenu godišnjicu Udruženje logoraša Mostar obilježilo je i polaganjem cvijeća i odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima na mostarskim Šehitlucima, a tim povodom večeras će u Centru za kulturu Mostar biti održana i javna tribina "Mir i sloboda" na kojoj će gostovati Ivo Komšić, Šefkija Džiho i Miro Lazović.

Foto: Bljesak.info / Konferencija za medije Udruženja logoraša Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close