Sporazum s GP BiH

Udruženim snagama protiv ilegalnih prelazaka granice

Potpisivanje navedenih sporazuma uslijedilo je nakon duže inicijative u cilju efikasnijeg odgovora na gorući problem ilegalnih migracija uz gotovo iscrpljene materijalno-tehničke i ljudske kapacitete GP BiH.
Vijesti / Flash | 16. 07. 2019. u 16:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisivanje pet sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj suradnji u nadzoru granice s ciljem efikasnijeg sprječavanja ilegalnih migracija upriličeno je u utorak u Glavnom uredu Granične policije (GP) u Sarajevu.

Potpisivanje navedenih sporazuma uslijedilo je nakon duže inicijative u cilju efikasnijeg odgovora na gorući problem ilegalnih migracija uz gotovo iscrpljene materijalno-tehničke i ljudske kapacitete GP BiH koja od 2017. godine maksimalnim angažiranjem provodi pojačane mjere na granici BiH.

Sporazume su potpisali direktor GP BiH Zoran Galić, zamjenik šefa Policije Brčko distrikta BiH Sead Jašarević, ministri MUP-ova iz Livna, Zapadnohercegovačke županije i Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno Darinko Mihaljević, Zdravko Boras i Slađan Bevanda, te komesar MUP-a Posavske županije Marijan Mikić.

Sporazumima je konkretizirana podrška navedenih ministarstava i Policije Brčko distrikta u angažiranju policijskih službenika koji će zajedno s pripadnicima GP BiH obavljati poslove nadzora granice u cilju sprječavanja ilegalnih prelazaka granične linije na ugroženim područjima.

Sporazum s MUP-om Unsko-sanskog kantona zbog službenog odsustva rukovoditelja Ministarstva bit će potpisan naknadno.

U Sarajevu je održan i radni sastanak o temi modaliteta efikasnijeg odgovora na problem ilegalnih migracija kojem je uz predstavnike pet policijskih tijela prisustvovao i direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum.

Ćulum i direktor Galić prošle su godine potpisali Sporazum o pružanju pomoći i operativnoj suradnji otkad su u skladu s mogućnostima ovog MUP-a službenici uključeni u nadzor graničnog pojasa na istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice BiH.

Svi potpisani sporazumi predviđaju formiranje i angažman zajedničkih patrola na područjima u nadležnosti navedenih policijskih tijela, kojim će rukovoditi policijski službenici jedinica GP BiH na lokalnoj razini. 

Također, u 2018. i 2019. godini Graničnoj policiji BiH podršku angažmanom policijskih službenika na granici pružaju i Državna agencija za istrage i zaštitu i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, ali zbog manjka od oko 400 policijskih službenika GP BiH neophodan je angažman što većeg broja policijskih tijela.

Uz podršku u angažmanu policijskih službenika, za nadzor granice neophodna je brojnija i sofisticiranija specijalistička oprema, a posebno s povećanjem broja policajaca, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close