Tko koga?

Udruge protiv braniteljskih prosvjeda

Vijesti / Flash | 18. 05. 2016. u 13:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija boračkih udruženja i saveza u FBiH danas je na sastanku u Sarajevu zaključila da Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, s ministrom Salkom Bukvarevićem na čelu, poduzima najviše mjera i radnji na rješavanju aktualnih pitanja i problema boračke populacije s ciljem rješavanja njihovih statusnih pitanja.

''Ministar je zadržao sva do sada ostvarena prava. Uz to čini sve da se što prije poboljšaju prava određenih kategorija boračke populacije'', navodi se u priopćenju Koordinacije te dodaje da sve proteste određenih kategorija boračke populacije smatraju nepotrebnim.

U Koordinaciji ističu da ''ministar ulaže velike napore da u što skorije vrijeme riješi, u određenom razumnom roku, sva do sada neriješena pitanja boračke populacije koja nisu riješena u prethodnim godinama''.

I Koordinacija udruga prosteklih iz Domovinskog rata HNŽ-a oglasila se priopćenjem za javnost u kojem se ograđuje od medijskih manipulacija s braniteljima i osuđuje uvlačenje branitelja, kao i korištenje njihovih problema, za političku promociju, odnosno za rušenje legalno izabrane vlasti i stvaranje stanja nereda.

Braniteljska prava, kako se navodi, moraju biti svetinja u ovom društvu za čija se ostvarenja treba boriti dostojanstveno i kroz institucije države, "a ne koristiti težinu situacije u kojoj se branitelji nalaze za ostvarivanje političkih ciljeva skupina koje ne misle dobro ni braniteljima, ni građanima ove županije, a kroz povijest dokazano niti HVO-u".

''Stoga osuđujemo 'u ime branitelja' najavljeno okupljanje za 19. svibnja ove godine koje unosi nelagodu i remeti sigurnost mirnih građana Grada Mostara, te pozivamo sve istinske branitelje da se drže mirno i dostojanstveno i odbace već viđene uvezene rušilačke pohode u naš grad, a ako bude potrebno i spremno stanu u obranu grada. Podsjećamo da istinski branitelji znaju što i tko je radio i palio u veljači 2014. godine te ponavljanje takvih scenarija u našem gradu unaprijed osuđujemo", navodi se u priopćenju.

I Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a HB u današnjem priopćenju za javnost ističe kako ne podržava i ne sudjeluje u sutrašnjim prosvjedima te poziva svoje članove da ne sudjeluju na tom prosvjedu već da svoja prava ostvare na legalan način.

"Kako javnost već zna, u tijeku je izrada radnoga materijala: zakona o pravima razvojačenih branitelja, kao i izmjene i dopune te zakon o povoljnim mirovinama. Kroz ovakav vid suradnje s Vladom FBiH i federalnim ministarstvom za pitanja branitelja u namjeri smo poboljšati situaciju i prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji i doći do konačnog rješenja ostvarenja naših prava.

Koordinacija udruga HVO HR HB ZHŽ-a priopćila je kako se ograđuje od medijskih manipulacija o braniteljima i osuđuje "manipuliranje problemima braniteljske populacije u ostvarenju političkih ciljeva s namjerom rušenja legalno izabrane vlasti i stvaranje stanja nereda".

Kako je priopćeno, Koordinacija udruga HVO HR HB ZHŽ na sastanku u Grudama nije podržala rezoluciju prezentiranu od strane udruge „Zaboravljeni branitelji“, a podržala je donošenje zakona o razvojačenim braniteljima, koji je prezentiran od strane federalnog ministra branitelja u Širokom Brijegu.

''Stoga osuđujemo i ne podržavamo za sutra najavljeno okupljanje koje narušava sigurnost mirnih građana u ZHŽ-u. Ovim putem pozivamo sve istinske branitelje da u nastaloj situaciji, ostanu mirni i dostojanstveni i ne podrže najavljene prosvjede", navodi se u priopćenju.

I Odbor za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HDZ-a BiH oglasilo se priopćenjem za javnost u kojem se ističe kako neće dati potporu nikakvim prosvjedima, a posebice prosvjedima koje organiziraju, kako navode, politički izmanipulirane neformalne skupine. 

Kopirati
Drag cursor here to close