Lijenost

Udaju se, a na granicu dođu kao djevojke

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu sa putnom ispravom u kojoj još stoji staro - djevojačko prezime.
Vijesti / Flash | 29. 06. 2019. u 09:55 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Raduje se putovanju, ali nije promijenila prezime?!

U posljednje vrijeme određene osobe nisu mogle preći granicu jer su prezime promijenile u matičnim knjigama, ali ne i u putnim ispravama, saznaju "Nezavisne".

Kako su pojasnili u Graničnoj policiji, uglavnom su u pitanju žene koje prilikom stupanja u brak promijene prezime i na put krenu sa putnom ispravom u kojoj još stoji staro - djevojačko prezime.

"Osoba koja promijeni osobno ime, ime ili prezime, dužno je promijeniti i putnu ispravu jer su njegovi novi generalijski podaci evidentirani u registru matičnih knjiga i bazama podataka Agencije za identifikacije dokumente i razmjenu podataka i ne slažu se s podacima upisanim u putnu ispravu, te kao takva ta putna isprava ne vrijedi za prelazak državne granice", upozoravaju u Graničnoj policiji.

Zašto je toliko teško srediti dokumente?

Po zakonu, osoba koja promijeni osobno ime ili samo ime ili samo prezime dužna je u roku od 15 dana od upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava.

"Ukoliko se tijeku vršenja graničnih provjera utvrdi da je osoba promijenila generalijske podatke, a nije zamijenila dokumente, o tome obavještavamo nadležni organ za izdavanje putne isprave, koji provodi postupak eventualnog utvrđivanja prekršajne odgovornosti osobe zbog propuštenog roka za zamjenu putnih isprava",  ističu u Graničnoj policiji.

Marijana P. iz Dervente je kazala da je odmah po promjeni prezimena otišla i promijenila sve osobne dokumente.

"Smatram da je zaista besmisleno da u 21. vijeku nemam sve osobne dokumente koji vrijede, te da pravim sebi velike probleme zbog tako besmislene stvari kao što je zamjena dokumenata", istaknula je ona.

Kako je potvrđeno "Nezavisnim" u Graničnoj policiji, zbog neposjedovanja važeće putne isprave od početka ožujka do kraja svibnja odbijen je ulaz u BiH za 80 osoba.

"U ožujku je odbijen ulaz za devet osoba, u travnju za 45, a u maju ih u BiH zbog neposjedovanja važeće isprave nije moglo ući 26", istaknuli su u ovoj sigurnosnoj agenciji.

Mlađi od 14 godina bez pratnje ne mogu ići

U Graničnoj policiji BiH su napomenuli da je predviđeno da maloljetni nositelji putnih isprava, mlađi od 14 godina, mogu da putuju u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili skrbnika.

"Nositelj putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora da ima suglasnost oba roditelja ili skrbnika ovjerenu kod nadležnog organa ako putuje u pratnji drugog lica", naveli su u policiji.

Podsjetili su da građani BiH za ulazak u Srbiju i Crnu Goru ne moraju imati putovnicu, već u te zemlje mogu ući i sa osobnim iskaznicama, te da po zakonu u tim državama mogu boraviti do 90 dana od dana ulaska.

Pozvali su na sve građane da prilikom polaska na put provjere validnost putnih isprava, kao i rok važenja istih, te da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

Kopirati
Drag cursor here to close