Charleroi

Ubojstvo zaštitara nuklearke nije povezano s terorizmom

Vijesti / Flash | 26. 03. 2016. u 16:17 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je vijest o ubojstvu zaštitara nuklearnog postrojenja i krađi njegove propusnice, samo dva dana nakon bombaških napada na zračnu luku i podzemnu željeznicu u Bruxellesu, izazvala nemir i zabrinutost lokalni tužitelj je opovrgao svaku povezanost s islamskim militantima.

Ubijeni zaštitar je radio u belgijskom nuklearnom institutu za radioaktivne elemente u Fleurusu, području Charleroi južno od Bruxellesa, a u zemlji koja je u visokom stupnju pripravnosti zbog ovotjednih terorističkih napada za koje je odgovornost preuzela Islamska država, medijska su izvješća o mogućem pokušaju islamskih ekstremista da izvrše napad na nuklearno postrojenje ili da se dočepaju nuklearnog materijala, izazvala novi strah.

Ured tužitelja je opovrgao povezanost ubojstva zaštitara s militantima i također odbacio medijske napise o krađi njegove propusnice. Glasnogovornica policije je kazala da ne može komentirati taj slučaj zbog istrage koja je u tijeku.

O ubojstvu zaštitara u nuklearnom postrojenju i krađi propusnice izvijestili su ranije belgijski mediji, među kojima i list Derniere Heure (DH). Isti list je u četvrtak izvijestio da su bombaši samoubojice koji su se raznijeli u četvrtak u stvari planirali napad na jedno od belgijskih nuklearnih postrojenja, ali su zbog niza uhićenja ubrzali svoje planove i odlučili napasti glavni grad Belgije i EU-a, prenosi Hina.

Prošle godine su istražitelji otkrili video koji traje nekoliko sati i prikazuje kretanje direktora belgijskog istraživačkog nuklearnog programa. Video je otkriven prilikom pretresa jednog stana u sklopu istrage o islamističkom napadu na Pariz 13. studenoga u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close