Porast broja zaraženih

U ZHŽ-u od sutra ograničavanje kretanja

Stožer civilne zaštite donio je zapovijed o ograničavanju kretanja na prostoru te županije od 23 do 5 sati ujutro, a ta zapovijed stupa na snagu sutra i trajat će 15 dana.
Vijesti / Flash | 01. 12. 2020. u 17:24 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) u utorak je Stožer civilne zaštite donio zapovijed o ograničavanju kretanja na prostoru te županije od 23 do 5 sati ujutro, a ta zapovijed stupa na snagu sutra i trajat će 15 dana, kazao je novinarima u Širokom Brijegu županijski premijer Zdenko Ćosić.

Pojasnio je kako su tu zapovijed donijeli zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u toj županiji, odnosno porasta broja smrtnosti.

Ministar zdravstva ZHŽ-a Tomislav Pejić precizirao je kako je epidemiološka situacija u toj županiji pogoršana u vidu 87 novozaraženih u posljednja 24 sata, te da su trenutno na području te županije 622 osobe zaražene koronavirusom, a da je u posljednja 24 sata zabilježena smrt jedne osobe od koronavirusa.

Video: U ZHŽ-u od sutra ograničavanje kretanje od 23 do 5 sati ujutro

Ministar Pejić naglasio je kako dolaze teži dani jer je blizu i sezona gripe a očekuje se i dodatan broj zaraženih od koronavirusa "ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno".

''Prvenstveno tu mislim na nošenje maski i izbjegavanje javnih okupljanja jer na taj način ćemo pružiti podršku zdravstvenom sustavu koji je maksimalno upregnut'', istaknuo je, između ostalog, Pejić.

V.d. ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a Andrea Jurić naglasila je kako se u toj županiji suočavaju s porastom broja smrtnih slučajeva.

''U listopadu smo u ZHŽ-u imali 12, a u studenome 27 umrlih'', precizirala je Jurić ističući kako to zapravo govori koliko je danas situacija ozbiljna.

Po njezinim riječima, zdravstveni sustav je u fazi pucanja.

''Pucanje nije nešto što će odjedanput puknuti i reći od danas nemate zdravstva. On već sada puca, a situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, da ne mogu zbog povišene temperature ući u Dom zdravlja kad im i kako im odgovara. Sada ili nikad je vrijeme da se probudimo'',  poručila je Jurić.

Apelirala je na građane i one koji dođu sa strane na obiteljska okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati kovidu da se telefonski jave u najbliži dom zdravlja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close