Traži se priznavanje istine

U Vlasenici u istočnoj Bosni pokopani ostaci 20 žrtava etničkog čišćenja

Nakon okupacije Vlasenice ubijeno je najmanje 2500 bošnjačkih civila uključujući više od 200 žena i 288 malodobnih osoba.
Vijesti / Flash | 20. 04. 2019. u 17:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vlasenici u istočnoj Bosni u subotu su pokopani posmrtni ostaci dvadeset Bošnjaka, žrtava etničkog čišćenja što su ga na tom području na samom početku rata u BiH 1992. godine proveli pripadnici vojske bosanskih Srba.

Pokopane su žrtve s područja Vlasenice, Bratunca, Zvornika i Han Pijeska čiji su posmrtni ostaci po okočanju rata pronađeni u masovnim grobnicama,  a zadnja od njih otkrivena je tek 2017. godine.

Paravojne postrojbe bosanskih Srba uz potporu tadašnje JNA okupirale u Vlasenicu 21. travnja 1992. godine a jedan od zapovjednika te operacije bio je Mićo Kraljević, sadašnji načelnik općine protiv kojega je Tužiteljstvo BiH prije godinu dana podignulo optužnicu za ratne zločine koji su tada počinjeni.

Nakon okupacije Vlasenice ubijeno je najmanje 2500 bošnjačkih civila uključujući više od 200 žena i 288 malodobnih osoba.

Najmlađa žrtva bila je beba Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić ubijen u 89. godini.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je nazočio pokopu vlaseničkih žrtava kazao je kako je se mir i pomirenje mogu graditi samo na temelju priznavanja istine o počinjenim zločinima.

"Istina i pravda temelji su tog procesa", kazao je Džaferović istodobno upozorivši kako je nedopustivo da na čelnim pozicijama u vlasti i danas budu osobe koje su izravno sudjelovale u počinjenju ratnih zločina kao što je slučaj s načelnikom Vlasenice.

Kopirati
Drag cursor here to close