Traženje nestalih

U višemjesečnoj ekshumaciji na Radači pronađen jedan ljudski skelet

Vijesti / Flash | 18. 02. 2016. u 14:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U skoro osam mjeseci koliko traje ekshumacija u jami Radača koja se nalazi na području mostarskih Goranaca pronađeni su dijelovi jednog ljudskog skeleta.

Čeka se DNK analiza

''Dijelovi ljudskog skeleta koji su pronađeni tada nalaze se u mrtvačnici Sutina i svakako će izvršiti DNK analiza i čim dođe DNK nalaz mi ćemo o tome obavijestiti obitelj. Naravno ovo je moguće ukoliko bude uzoraka krvi za DNK analizu, te ako dođe do podudaranja koštanih uzoraka s uzorcima krvi'', rekla je za Bljesak.info Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.

Ekshumacija na lokalitetu Radača je počela u lipnju 2015. godine i još uvijek traje.

''Trenutno ekipe rade na pretraživanju jame. Zasad je izvučeno dosta otpada, dosta zemlje, bilo je i eksplozivnih naprava i ovo je ekshumacija koja najduže traje'', rekla je Čengić i dodala da je od počeka procesa traženja nestalih osoba ovo ekshumacija koja drži rekord po vremenu trajanja, ali i po utrošenim novčanim sredstvima.

Rekordna ekshumacija na Radači

Unatoč tome što nijedna eskuhamcija nije trajala ovoliko dugo, Čengić kaže da radovi na jami Radači neće prestati u skorije vrijeme.

''Radovi na ekshumaciji će trajati do se ne pretraži kompletna unutrašnjost ove prirodne jame. Njena dubina je najmanje preko 80 metara, a planiramo pretražiti kompletnu jama da znamo što se točno tu nalazi'', rekla je Čengić.

Ekshumacija na lokalitetu jame Radače unazad osam godina je nekoliko puta počinjana i prekidana.

Naime, prema riječima Lejle Čengić ekshumacija je počela 2008. godine kada su pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe, tri osobe srpske i jedna hrvatske nacionalnosti. Oni su identificirani i predati obiteljima, a riječ je o Slaviši Kađiću, Vladimiru Paviću, Gordan Zurovac i Dragomiru Iliću.

''Njihova tijela pronađena su na dubini oko 25 metara i nakon identifikacije tijela su predana obiteljima. Nakon toga je rađena ekshumacija 2009. godine, te 2012. godine kada nisu pronađeni posmrtni ostaci'', rekla je Čengić.

Proces pretrage jame vodi se pod nadzorom Tužiteljstva BiH, koje je u srpnju 2015. godine objavilo kako se na ovom lokalitetu očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više osoba, žrtava ratnih zločina, čija tijela su bačena u ovu prirodnu jamu.

U pretrazi jame, koja je vrlo zahtjevna i složena lokacija za pretragu, sudjeluju alpinistički timovi specijalnih policajaca iz SIPA-e, Federalne Uprave policije i MUP-a RS.

''Prema prikupljenim dokazima i saznanjima na ovaj lokaciji se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih ‘92., ‘93. i ‘95. godine'', objavilo je tada Tužiteljstvo BiH.

Tri ekshumacije na području Hercegovine

Iz Instituta za nestale osobe BiH su rekli kako se na području Hercegovine još uvijek traga za posmrtnim ostacima 686 nestalih osoba. Riječ je o 486 nestalih Bošnjaka, 99 Hrvata i 101 nestaloj osobi srpske nacionalnosti.

Čengić je rekla kako će se uskoro na području Hercegovine zakazati još tri ekshumacije.

''Trenutno imamo neke zahtjeve koje smo uputili Tužiteljstvu BiH i očekujemo da bi se u sljedećem razdoblju mogle zakazati ekshumacije na području Nevesinja, Mostara i Prozora'', rekla je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close