Viribus

U velikoj operaciji zaplijenjene 24 tone steroida

Rezultati operacije ''Viribus'' su impozantni: zaplijenjeno je 3,8 milijuna zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani).
Vijesti / Flash | 09. 07. 2019. u 19:47 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U EUROPOL-ovoj velikoj operaciji kodnog naziva ''Viribus'' usmjerenoj protiv prometa doping susptancama i lažnim lijekovima, zaplijenjeno je 24 tone steorida.

Rezultati operacije ''Viribus'' su impozantni: zaplijenjeno je 3,8 milijuna zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani).

Kontrolirano i korištenje dopinga

Potom, razbijeno je 17 organiziranih grupa, detektirano i zatvoreno devet ilegalnih laboratorija, uhićene 234 osumnjičene osobe, otvoreno 839 krivičnih slučajeva, prijavljeno je više od 1.000 osoba zbog proizvodnje, stavljanja u promet i upotrebe doping supstanci.

U akciji je sudjelovala i Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u suradnji sa 32 države, INTERPOL - om, Zajedničkim istražnim centrom (JRC), Europskim uredom protiv prevara (OLAF), Svjetskom antidoping agencijom (WADA).

Operacija obavljena pod vodstvom talijanskih karabinijera i Financijske jedinice grčke policije je najveća svjetska akcija ovog tipa ikad i uime Bosne i Hercegovine aktivnosti je koordinirao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Amir Avdagić, zajedno sa predstavnicima Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Cilj operacije je bio zatvaranje tajnih laboratorija: detektirano je i zatvoreno devet, zaplijenjeno gotovo 34 tone steroidnog praha, a  obavljeno je 1.357 doping testova i provjera na raznim sportskim natjecanjima.

Operacija je utvrdila da trgovci na veliko uvoze ogromne količine steroida kako bi opskrbili ilegalno tržište, da amaterski sportaši, biciklisti i boyibuilderi kupuju manje pakete steroida, uglavnom iz Azije ili istočne Europe, kako bi ih distribuirali u teretanama.

Društvene mreže

Također je utvrđeno pojačano korištenje društvenih mreža za reklamiranje, promociju i prodaju doping supstanci, a kontinuiran je rast neovlaštenih i nereguliranih online ljekarni, naročito na ''dark webu'', te je veća upotreba dopunjivih kreditnih kartica i kriptovaluta za plaćanje usluga.

Zadnjih 20 godina upotreba anaboličkih steroida je značajno porasla. Trgovina doping susptancama je uobičajeno decentralizirana i vrlo fleksibilna, otvorena za svakog ko ih želi naručiti putem interneta ili otputovati u državu u kojoj se one proizvode i kupiti ogromne količine od ovlaštenih proizvođača. Uglavnom konačni konzumenti, obično bodybuilderi i ovisnici o vježbanju, određuju konačnu šemu trgovine.

Anabolički steroidi se koriste za povećanje izdržljivosti i performansi, redukciju tjelesne masti i stimulaciju rasta mišića. Međutim, korisnici riskiraju srčani udar, obolijevanje od arterioskleroze, oštećenja reproduktivnog sistema, jetre, bubrega, te raka, saopćeno je iz i Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close