Rasprava na Općinskom sudu

Mostarski štrajk pred sudom

Hoće li sud ukinuti privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka?
Vijesti / Flash | 21. 12. 2020. u 11:28 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak 22. prosinca zakazana je rasprava na Općinskom sudu Mostar s početkom u 8 i 45 sati, na kojoj sudac Zlatko Tanović odlučuje o tome hoće li sud ukinuti privremenu mjeru zabrane provođenja štrajka sindikatu SKB Mostar, a po prijedlogu Vlade HNŽ i Ministarstva zdravstva rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije, rekli su za Bljesak.info iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Podsjetimo Vlada HNŽ-a, odnosno ministar zdravstva Goran Opsenica podnio je sudu akt u kome traži da se podnese privremena mjera zabrane štrajka, jer, kako nam je ranije rečeno iz sindikata, po mišljenju Vlade sindikat je organizirao štrajk protuzakonito.

Pravni tim sindikata nakon toga odmah je uputio Općinskom sudu Mostar odgovor i kako kažu, dao konkretne dokaze.

U petak 18. prosinca, su zdravstveni radnici organizirali prosvjednu šetnju koju su završili ispred Vlade HNŽ-a pozivajući na ostavku ministra Opsenice.

Radnici su nakon tog prosvjeda izjavili da su ljuti na Vladu i ministra jer ih nisu pozvali na sastanak, niti pripremili tekst kolektivnog ugovora  u kojeg bi unijeli sve naše zahtjeve.

''Mi ovdje s ponosom stojimo i kažemo Vladi HNž-a da želimo njihove ostavke. Dakle u iščekivanju pravedne, poštene i zakonite odluke Općinskog suda Mostar, mi očekujemo rješenje da je naš štrajk zakonit. Nakon toga nastavljamo s generalnim štrajkom i poputnom obustavom rada'', rekao je tada Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika HNŽ pojašnjavajući da će nastaviti borbu sve dok vlast ne poklekne i pozove ih da potpišu kolektivni ugovor da se plaće zdravstvenim radnicima u županiji povećaju i da dostojanstveno žive i u miru rade na zadovoljstvo pacijenata i svih građana.

Ivica Anić ispred Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice, tada je rekao da je sramota da se ministar nije pojavio među zdravstvenim djelatnicima.

Valja podsjetiti da je u međuvremenu i Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.
 
Vuković je ranije komentirajući odluku za Bljesak.info rekao kako je ova presuda došla u pravim trenutku.
 
''Svi pokušaji Kordića (op.a. Mario Kordić direktor Doma zdravlja) da uguši sindikat; pozivanje ljudi da istupe iz sindikata, traženje veza da se taj sindikat u Ministarstvu uprave izgazi, sve su učinili… Međutim pravni tim sindikata je reagirao prema Kantonalnom sudu Mostar, rekavši da su nezakonite radnje i odnijeli su privremenu mjeru obustave izvršenja takvog rješenja da se gasi sindikat koji radi u punom kapacitetu'', kazao je Vuković, dodajući da ovakav pritisak na sindikaliste nikada nije viđen.
Kopirati
Drag cursor here to close