Poplave

U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava

Vijesti / Flash | 02. 06. 2019. u 07:14 Bljesak.info
Snimak dronom Naselje Irac

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kasno sinoć je održana izvanredna sjednica Gradskog stožera civilne zaštite, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i službi zaštite i spašavanja Grada Tuzle, na kojoj je razmatrana aktualna situacija na području grada Tuzle, prouzročena obilnim kišnim padalinama koje su pogodile područje grada, kao i prijedlozi mjera na prevenciji i saniranju posljedica obilnih kišnih padalina.

Služba civilne zaštite Grada Tuzle izvijestila je kako su nanosi iz vodotoka bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, nakon čega je došlo do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padaline se očekuju još najmanje u pet narednih dana odnosno do petka, 7.6., uslijed čega je aktivirano desetak klizišta na području grada Tuzle, a u narednim danima zbog najave novih kišnih padalina realno je očekivati i druga klizišta.

Foto: TIP.ba / Oštećeni mostovi i poplavljene kuće u nekoliko općina Tuzlanskog kantona

S obzirom na predočene podatke, Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla predložio je Gradonačelniku da donese Odluku o proglašenju  stanja prirodne nesreće od poplave, sa danom 1.6.

Ovom Odlukom nastavljaju se aktivnosti na provođenju akcije zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara i radovi na hitnoj sanaciji, određeni su subjekti i materijalno tehnička sredstva za njenu realizaciju i dr.

Akcijom zaštite i spašavanja rukovodit će Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla.

Na prijedlog gradonačelnika, Jasmina Imamovića, Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla donio je zaključke koje možete pročitati na službenim stranicama Grada Tuzle.

Kopirati
Drag cursor here to close