Poplave

U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava

Vijesti / Flash | 02. 06. 2019. u 07:14 Bljesak.info
Snimak dronom Naselje Irac
Kopirati

Kasno sinoć je održana izvanredna sjednica Gradskog stožera civilne zaštite, gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića i službi zaštite i spašavanja Grada Tuzle, na kojoj je razmatrana aktualna situacija na području grada Tuzle, prouzročena obilnim kišnim padalinama koje su pogodile područje grada, kao i prijedlozi mjera na prevenciji i saniranju posljedica obilnih kišnih padalina.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba civilne zaštite Grada Tuzle izvijestila je kako su nanosi iz vodotoka bili ogromni i uz veoma slabu protočnost, nakon čega je došlo do izlijevanja vodotoka i nastupanja materijalne štete velikih razmjera, pri čemu je potrgan dio vodovodne mreže, oštećeni su pojedini mostovi, dijelovi korita i ceste na području grada Tuzle i po izvještaju sa terena ugroženo oko 50 objekata.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kišne padaline se očekuju još najmanje u pet narednih dana odnosno do petka, 7.6., uslijed čega je aktivirano desetak klizišta na području grada Tuzle, a u narednim danima zbog najave novih kišnih padalina realno je očekivati i druga klizišta.

Foto: TIP.ba / Oštećeni mostovi i poplavljene kuće u nekoliko općina Tuzlanskog kantona

S obzirom na predočene podatke, Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla predložio je Gradonačelniku da donese Odluku o proglašenju  stanja prirodne nesreće od poplave, sa danom 1.6.

Ovom Odlukom nastavljaju se aktivnosti na provođenju akcije zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara i radovi na hitnoj sanaciji, određeni su subjekti i materijalno tehnička sredstva za njenu realizaciju i dr.

Akcijom zaštite i spašavanja rukovodit će Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla.

Na prijedlog gradonačelnika, Jasmina Imamovića, Gradski Stožer civilne zaštite Tuzla donio je zaključke koje možete pročitati na službenim stranicama Grada Tuzle.

Kopirati