"Sigurnosne provjere"

U Tužiteljstvu BiH ponovo ispitan Osman Mehmedagić

Mehmedagić je prošli tjedan počeo s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog
Vijesti / Flash | 14. 12. 2020. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tužiteljstvu BiH ponovo je jutros ispitan direktor OSA-e Osman Mehmedagić. On je u ovu instituciju došao s advokatom Nerminom Mulalićem u 10 sati i zadržao se više od sat.

Razlog za ispitivanje je afera "Sigurnosne provjere", a Mehmedagić je prošle sedmice počeo s davanjem iskaza u svojstvu osumnjičenog. Iskaz je jutros ponovo dao jer je tražio dodatno vrijeme za obranu.

U Tužiteljstvu BiH prošli tjedan je ispitan i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i ali i Muriz Druškić.

Tužiteljstvo BiH, podsjećamo, donijelo je naredbu o provođenju nove istrage protiv generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića, ministra sigurnosti Selme Cikotića i umirovljenog službenika OSA-e Muriza Druškića, koji je aktualni član Drugostupanjske komisije Vijeća ministara za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera, piše Avaz.ba

Mehmedagić, Cikotić i Druškić osumnjičeni su za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja u vezi s nezakonitim imenovanjem i sudjelovanjem u radu Komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opće pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima sigurnosnih provjera.

Nova istraga mogla bi također rezultirati novom optužnicom protiv Mehmedagića.

Nedavno je optužen također za zloupotrebu položaja zbog afere koja se odnosi na nezakonito izuzimanje videonadzora iz poslovnice "BH Pošte" na Alipašinom Polju. Krajem sedmice zakazan mu je početak suđenja. Osim njega, optužen je i uposlenik ove agencije Muhamed Pekić.

Kopirati
Drag cursor here to close