Mjere

U Srbiji zabrana okupljanja više od pet osoba na otvorenom i zatvorenom

Autobusi ne spadaju u mjesta na kojima je propisana zabrana okupljanja do pet ljudi.
Vijesti / Flash | 06. 11. 2020. u 17:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći o novoj meri - zabrani okupljanja više od pet ljudi na otvorenom i zatvorenom, članica Kriznog stožera Darija Kisić Tepavčević je objasnila da se to odnosi na okupljanja na javnim manifestacijama - na različitim vrstama proslava, kongresa, seminara kada su pitanju zatvoreni prostori, a da se ne odnosi se na školsku i radnu sredinu, kazalište i kina, prenosi N1.

"Naravno u takvim sredinama postoji obaveza da se osigura 4m2 po osobi u prostoriji, da je udaljenost dva metra. Kada su pitanju kulturne manifestacije, tu je zadržano za kazalište i kina do 500 ljudi, ali i tu je propisano na svakom koraku kako treba da se ponaša. Do sada se pokazalo da besprijekorno funkcionira iako je duže razdoblje za ulazak u salu i izlazak, sve vrijeme se nosi maska, jeste procedra koja zahtijeva strepljenje", navodi Kisić Tepavčević.

Podsjetimo, do današnje odluke zabrana je podrazumijevala ne više od 30 ljudi.

"Autobusi ne spadaju u mjesta na kojima je propisana zabrana okupljanja do pet ljudi. Oni jesu mjesta gdje je moguće dalje prenošenje virusa i zato stalno treba da utječemo jedni na druge ako se ne nose maske", navela je ona.

''Ukoliko ste i kod nas situacija bude odvijala kao što je slučaj u zemljama u okruženju, razmišljat će se i razmišlja se o potencijalnim novim mjerama ili adaptiranju nekih uvedenih. Pričalo se i skraćivanju radnog vremena - to što neki objekat radi do 23 sata ne znači da tamo treba da idemo često i da ostanemo baš do 23h'', kaže epidemiloginja.

Ona je rekla da će se na kršenje novouvedenih mjera takođe primijenjivati kaznena politika predviđena izmjenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, prema kojima je za fizička lica predviđena kazna od 5.000 dinara, a za pravna lica od 50.000 - 300.000 dinara.

U pitanju su, naglasila je, generalne mjere za svaku od podvsta nepoštovanja mjera, a ključno je to što će inspektori na licu mjesta moći da izriču mandatne kazne, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Govoreći o slavama, poručila je da građani to limitiraju, da rasporede eventualno u nekom razdoblju i da to proslave u zdravlju.

Kopirati
Drag cursor here to close