Traži se šef države

U Srbiji predsjednički izbori 2. travnja

Vijesti / Flash | 28. 02. 2017. u 18:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednički izbori u Srbiji biti će održani 2. travnja i raspisat će ih 2. ožujka predsjednica parlamenta Maja Gojković.

Mogući drugi krug izbora za novog srbijanskog predsjednika u tom bi se slučaju održao 16. travnja, na pravoslavni Uskrs, navodi beogradski “ Blic”.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je potvrdio kandidaturu za predsjedničku dužnost, u ponedjeljak je ocijenio da nema potrebe za istovremenim izvanrednim parlamentarnim izborima, kako se ranije spekuliralo.

Prema izbornom zakonu, šef države postaje kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su izašli na izbore. Na predsjedničkim izborima broj glasača koji su izišli na izbore i glasali utvrđuje se temeljem broja glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji, a ne temeljem izbornog popisa, kao što je na parlamentarnim izborima.

Ukoliko ni jedan kandidat ne dobije većinu glasova birača koji su izišli na izborna mjesta, glasovanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasovanja, odnosno u drugom krugu izbora.

U drugom krugu izbora takmaci su dva kandidata koja su prethodno dobila najveći broj glasova, pri čemu će na glasačkom listiću prvi po redoslijedu biti kandidat koji je u prvom krugu imao najveću podršku.

Prema dosadašnjim najavama, osim Vučića, kojeg će kandidirati vladajuća Srpska napredna stranka (SNS), u predsjedničkoj utrci sudjelovat će i vođa radikala Vojislav Šešelj, bivši ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, donedavni pučki pravobranitelj Saša Janković te čelnik konzervativnog pokreta Dveri Boško Obradović.

Po istraživanjima agencije Ipsos strategic marketing, koje prenosi list “Blic”, kad bi idućeg tjedna bili održani izbori, Aleksandar Vučić pobijedio bi u prvom krugu s 52,3 posto glasova, dok bi se za drugo mjesto borili Saša Janković i Vuk Jeremić, od kojih bi prvi dobio 13, 9 posto, a drugi 13, 3 posto, dok bi Šešelj imao 11 posto glasača.

Kopirati
Drag cursor here to close