revizija

U slučaju nove tužbe Izetbegović neće imati partnera u strankama iz RS-a

Vijesti / Flash | 01. 02. 2017. u 13:18 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U slučaju pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije, Narodni demokratski pokret (NDP) upozorava da predsjednik SDA Bakir Izetbegović više neće naći partnere među predstavnicima Republike Srpske za funkcioniranje institucija BiH.

NDP će, upozorili su danas iz te stranke, u tom smislu poduzeti odgovarajuće korake. U ovoj stranci su zabrinuti "eskalacijom nepromišljenih izjava i inicijativa na političkoj sceni u BiH“.

''Zbog toga pozivamo Bakira Izetbegovića da svoj autoritet kod Bošnjaka iskoristi za smirivanje međunacionalnih tenzija i za odustajanje od revizije tužbe protiv Srbije'', rekao je danas u Banjoj Luci generalni tajnik ove stranke Nikola Kužet.

Smatra da Izetbegović ima priliku utjecati na Sakiba Softića, zastupnika BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, da ne pokreće postupak revizije.

''Ako bi Izetbegović pokazao političku hrabrost i zrelost da podrži odustajanje od revizije doprinio bi stabilizaciji političkih prilika ne samo u BiH već i u regiji. Ako se odluči za suprotno, prouzrokovat će nepopravljivu krizu unutar BiH, ali i ozbiljnu regionalnu krizu'', naveo je Kužet.

Pokretanje revizije tužbe neposredno pred predsjedničke izbore u Srbiji direktno će, kaže, utjecati na radikalizaciju političkih prilika u toj zemlji i "predstavljat će ozbiljan udar na vladu premijera Srbije Aleksandra Vučića koji na sve načine pokušava da relaksira odnose Srbije i BiH“.

Također, stav NDP-a je da svako tko traži nova rješenja za sebe bez dogovora s drugima u BiH direktno ruši daytonsku BiH i doprinosi destabilizaciji prilika u BiH i regiji. Ovo podrazumijeva, kako kažu, i inicijative hrvatskih predstavnika u BiH koji "samovoljno prekrajaju granice Republike Srpske“.

Ukoliko dođe do revizije tužbe BiH protiv Srbije, Srpska demokratska stranka (SDS) će se na novi način politički pozicionirati i u Vijeću ministara BiH i parlamentu BiH i ta odluka bit će u korist Srba, koji žive u BiH, ukazao je danas lider SDS-a Vukota Govedarica. Ta odluka bit će, kaže, usaglašena i s drugim stranakama iz Saveza za promjene.

''Zauzet ćemo potpuno novo političko pozicioniranje, ukoliko Sakib Softić podnese tužbu, koja može dugoročno narušiti stabilnost u BiH i ne bila imala legitimitet' ',tvrdi Govedarica.

Podsjetio je i da je srpski član Predsjendištva BiH Mladen Ivanić ranije priopćio da BiH, odnosno svi članovi Predsjendištva BiH, ne stoje iza tužbe. SDS stoji, kazao je, na principima Daytonskog sporazuma, a najave federalizacije, koje, kako je naveo, nameću hrvatske stranke, neprihvatljive su za SDS.

On je na press-konferenciji u Banjoj Luci rekao i da su potpuno neprihvatljive najave nekih hrvatskih dužnosnika po kojima bi neki dijelovi RS-a ušli u moguću hrvatsku teritorijalnu jedinicu.

Potvrdio je da će ta stranka krajem veljače ili početkom ožujka uputiti u Narodnu skupštinu RS-a dekleraciju o opredjeljenju Daytonskom sporazumu, što bi, kaže, bila posljednja opomenima svima koji zagovaraju prekompoziciju daytonskog ustava na štetu RS.

Kopirati
Drag cursor here to close