Drugi svjetski rat

U Širokom Brijegu pronađeni posmrtni ostaci njemačkih vojnika

Vijesti / Flash | 22. 03. 2017. u 13:42 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prilikom izvođenja građevinskih radova na širem prostoru Visoke Glavice kod Širokog Brijega otkriveni su ljudski posmrtni ostaci nakon čega su radovi zaustavljeni te je zatražena pomoć gradskog Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugog svjetskog rata i poraća Široki Brijeg.

Riječ je o lokalitetu Osrdak u Kraljevića ogradi na Visokoj Glavici, koju je Povjerenstvo prije nekoliko godina obilježilo i vodi je kao grobište br. 10.

Prema svjedočenjima još uvijek živih svjedoka, radilo se o njemačkim vojnicima koji su negdje na Trnu bili zarobljeni, potom dovedeni na Osrdak i tu strijeljani.

Nakon navedenih izvida i priprema, POUG Široki Brijeg je na lokalitetu Osrdak obavilo još jedno u nizu ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata i poraća na području grada Širokog Brijega, do danas ukupno desetu po redu.

Iako su svjedoci tvrdili da se radilo o većem broju zarobljenih i strijeljanih njemačkih vojnika, postupkom ekshumacije pronađeni su kosturi triju žrtava od kojih su najmanje dvije njemački vojnici, što dokazuju dvije pronađene njemačke vojničke (identifikacijske) pločice.

Zanimljivo je da su pored identifikacijskih pločica njemačke vojske pronađeni i neki drugi predmeti kao što je kovanica njemačke Reichmarkee (jedan Pfenig), ogledalce, kopča remena ili pak dvije medaljice-privjesci s katoličkim vjerskim motivima.

Po završetku vađenja posmrtnih ostataka Povjerenstvo je odlučilo strojno sondirati okolni teren promjera cca. 10 x 6 metara, kako bi otklonilo svaku sumnju u moguće postojanje više posmrtnih ostataka na tom lokalitetu. To je sondiranje-istraživanje pokazalo da ne postoji drugi posmrtni ostaci osim pronađenih, tako da je ekshumacija okončana.

Iako je broj pronađenih posmrtnih ostataka bitno manji od onoga kojeg su navodili svjedoci, to ni iz daleka ne znači da tvrdnje svjedoka nisu točne, nego samo da se tijela mogućih žrtava ne nalaze na navedenom (užem) lokalitetu.

Nikako ne možemo isključiti mogućnost da bi istraživanje šireg terena oko navedenog lokaliteta dovelo do otkrića još posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Širokog Brijega.

Kopirati
Drag cursor here to close