Ratni ministar obrane Republike Hrvatske

U Širokom Brijegu obilježena 21. godišnjica smrti Gojka Šuška

Izaslanstva Grada Širokog Brijega kod spomenika na Trgu Gojka Šuška zapalili su svijeću u znak sjećanja na jednog od najznačajnijih i najistaknutijih Širokobriježana.
Vijesti / Flash | 03. 05. 2019. u 16:40 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

21. godišnjica smrti Gojka Šuška obilježena je u petak na Trgu Gojka Šuška u središtu Širokog Brijega.

Povodom godišnjice smrti izaslanstvo Grada Širokog Brijega, predvođeno gradonačelnikom Mirom Kraljevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Vinkom Topićem, zapalilo je svijeću pored spomenika u znak sjećanja na ovog Širokobriježanina. U izaslanstvu su bili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Foto: Grad Široki Brijeg / U Širokom Brijegu obilježena 21. godišnjica smrti Gojka Šuška

Podsjećamo, u središtu Širokog Brijega, 31. svibnja 2008. godine, otkriven je spomenik Gojku Šušku, ministru obrane Republike Hrvatske te i trg na kojem je postavljen spomenik nosi ime pokojnog ministra.

Gojko Šušak, ministar obrane Republike Hrvatske od 1991. do svoje smrti 1998. godine, bio je jedan od najbližih suradnika predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske i stvaranju neovisne države Hrvatske.

Njegovo kratko izvješće ''Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!'' postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i Hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Foto: Grad Široki Brijeg / Trg Gojka Šuška u Širokom Brijegu

Gojko Šušak rođen je 16. ožujka 1945. u Širokom Brijegu. Nakon povratka iz iseljeništva 1990. godine dužnost Ministra obrane obnašao je u svim hrvatskim vladama od 1991. do 1998. godine.

Ministar Šušak je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom hrvatskoga trolista, Medaljom za Bljesak, Medaljom za Ljeto 95, Medaljom za Oluju i Medaljom za iznimne pothvate. Nositelj je Spomenice Domovinskoga rata i Spomenice domovinske zahvalnosti.

Umro je u Zagrebu 3. svibnja 1998. Posmrtno je 5. svibnja 1998. promaknut u čin stožernoga generala Hrvatske vojske.

Kopirati
Drag cursor here to close