Vatrogasci na nogama

U SBŽ-u glavobolju zadaju i šumski požari

Krizni stožer Ministarstva zdravstva upoznao je Vladu SBŽ-a da je 3.361 rješenja za samoizolaciju bilo aktivno
Vijesti / Flash | 06. 04. 2020. u 14:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) je na 20. izvanrednoj sjednici razmatrala i usvojila Izvještaje Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike, Kriznog stožera Ministarstva gospodarstva i Županijskog stožera civilne zaštite.

Krizni stožer Ministarstva zdravstva upoznao je Vladu SBŽ-a da je 3.361 rješenja za samoizolaciju bilo aktivno, od toga 924 rješenja za samoizolaciju su aktivna, dok je za 2437 osoba istekla mjera samoizolacije. 

Preostali dio poručene zdravstvene i zaštitne opreme će se isporučivati tijekom ovog tjedna, a u skladu sa pripremljenom listom od strane zdravstvene struke. Izdavanje zdravstvene opreme i lijekova bolnicama i domovina zdravlja će se organizirati preko Sanitarnog inspektora Ministarstva zdravstva i socijalne politike.

Krizni stožer Ministarstva gospodarstva ja obavijestio Vladu SBŽ-a da inspekcije redovno obavljaju svoje poslove. U postupku kontrole, inspekcije su izvršile 14 nadzora, i vrlo je malo prekršajnih naloga, što ukazuje na poštivanje propisanih mjera.

Županijski stožer civilne zaštite informirao je članove Vlade SBŽ-a o novim naredbama i izmjenama naredbi, služba je također aktivno radila na prijemu zdravstvene opreme u središnje skladište SRC „PIROTA“.

Ministarstvo unutarnjih poslova je obavijestilo Vladu SBŽ-a da su u protekla 24 sata samo 2 osobe  prekršile mjeru samoizolacije, dok je 10 osoba prekršilo mjeru zabrane kretanja (policijski sat). 

Donesene su i slijedeće odluke:

Na prijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, Vlada SBŽ-a je donijela:

  • Odluku o izdvajanju namjenskih sredstava Civilne zaštite, odlukom se izdvaja iznos od 2.000 KM za Crveni križ Srednjobosanskog kantona, za pomoć navedenog društva u daljem radu i aktivnostima povodom pandemije koronavirusa (COVID-19).
  • Odluka o davanju suglasnosti za pokretanje postupka nabavke dodatne opreme za potrebe službe civilne zaštite: Gorsku službu za spašavanje, Službu za zaštitu od požara i Službu civilne zaštite pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Također je zaključeno da Županijski stožer civilne zaštite pripremi novu Naredbu u smislu stavljanja u punu pripravnost službe za zaštitu od požara pri Šumskoprivrednom društvu „Srednjobosanske šume“, Službu zaštite od požara Županijske uprave za šumarstvo i stavljanja svih snaga vatrogasnih i dobrovoljnih jedinica na raspolaganje, zbog pojave šumskih požara na području SBŽ-a.

Data je i Preporuka MUP-u odnosno odjelima krim policije, da aktivno koordiniraju suradnju sa Šumskoprivrednim društvom „Srednjobosanske šume“ u otkrivanju počinitelja šumskih požara, te da ih po hitnom postupku procesuiraju.

Kopirati
Drag cursor here to close