Mogućnost prosvjeda?

U Sarajevu protiv mise za žrtve na Bleiburgu

''Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude''
Vijesti / Flash | 08. 05. 2020. u 11:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da je to sramota za Sarajevo i za gospodina Vinka Puljića koji zagovara dobročinstvo, humanost, ljubav među ljudima... Ali, zar je to ljubav? Zar je to humanost? Kako ih nije sramota?'', kaže u razgovoru za magazin Žurnal Ibrahim Čomić, predsjednik SABNOR-a u Kantonu Sarajevo.

To je sramno

Naime, zbog pandemije koronavirusa zabranjena su okupljanja širom europskog kontinenta. Upravo zbog toga nije bilo moguće održavanje 75. komemoracije na Bleiburškom polju u Austriji. Umjesto toga, komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i, kako ga još zovu, Hrvatskog križnog puta održat će se 16. svibnja na tri mjesta – u Bleiburgu, Zagrebu i Sarajevu.

Kako se navodi u priopćenju Počasnog bleiburškog voda, koji su organizatori komemoracije, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić će predvoditi svetu misu u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu. Misa će početi u 12 sati i 15 minuta, a održat će se sukladno epidemiološkim propisima koji se odnose na vjerske obrede u Bosni i Hercegovini.

Čomić podcrtava i da su oni apsolutno protiv toga da se sveta misa održi u glavnom gradu BiH piše Žurnal.

''I Sarajevo, pomalo, obuhvata neofašizam. Istina, bez obzira na to, svijetla je točka Sarajevo, koje je ipak multietnično. Međutim, to što se događa u kleru je nešto drugo. Klero-nacionalizam je poznat. Poznato je što se događa u Mostaru... Ja mislim da to nije uopće svojstveno Sarajevu da obilježava njihovu pogibiju, jer velika većina njih je u borbenim dejstvima, prilikom povlačenja, ubijena. To obilježavati? To je sramno. Pogotovo u Sarajevu'', dodaje Čomić.

I član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za javnost osudio je najavu održavanja mise u katedrali Presvetog srca Isusova u Sarajevu.

"Dajem sebi za pravo da uzoritom kardinalu Puljiću savjetujem, kada je uveć odlučio da u Sarajevu služi misu za ubijene u Bleiburgu među kojima je bio veliki broj ratnih zločinaca, da se pomoli i za duše nevino ubijenih žrtava tih istih zločinaca. Neka se sjeti zločina Crne legije Jure Francetića, zločina Maksa Luburića u Sarajevu, i pomoli se za duše tisuća nevinih civila uključujući i djecu pobijenih na najbrutalnijni način u Jasenovcu i Donjoj Gradini. Ili ako neće, onda sebe radi da makar pročita nešto o istim tim zločincima i njihovim zločinima, i da sam u sebi prihvati da su ti za koje želi da se moli u sarajevskoj katedrali, počinili takve zločine od kojih su se užasavali čak i njihovi nacistički gospodari", kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, piše N1.

Prosvjed u Sarajevu

Kako je naveo, ubijali su ljude samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti.

"Ubijali su i Hrvate, katolike samo zato što su bili protiv njihovog zločinačkog projekta", naveo je Komšić.

Iz SABNOR-a Bosne i Hercegovine najavljuju oštre reakcije. Ne izostavljaju ni mogućnost prosvjeda u glavnom gradu naše zemlje.

"Mislim da sve to mi ne možemo prihvatiti, da nas bilo ko vodi ka Ademagi Mešiću i njegovoj politici koja je poražena '45. godine. Mi smo se davno, kao društvo, opredijelili da slijedimo ideje Nurije Pozderca. Jedan je potpredsjednik AVNOJ-a, a drugi ustaški doglavnik. Svi oni koji nas vraćaju i podsjećaju na ideje koje su davno prevaziđene i poražene, a Sarajevo ih je krvavo platilo, 11 tisuća žrtava uglavnom ustaškog terora. I sada netko slaviti na bilo koji način krvnike Sarajlija u Sarajevu je otvaranje teških rana, raspirivanje međunacionalne mržnje i netrpeljivosti, što bi vlast morala sankcionirati", kazao je za N1 predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić

Fra Drago Bojić nije želio unaprijed komentirati ovogodišnju komemoraciju. Ipak, rekao je kako su sve dosadašnje komemoracije u Bleiburgu bile politički instrumentalizirane.

''Više je riječ o političkoj propagandi nego o pijetetu prema žrtvama, prije svega prema nevino nastradalima. Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti'', kazao je Bojić, prenosi Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close