Sarajevo

U Sarajevu održani prosvjedi 'Pravda za Dženana i Davida'

"Ne dao Bog nikome više da na ovaj način traži pravdu na ulicama", riječi su Muriza Memića, ali i svih onih koji osjećaju bol roditelja koji ostane bez svog djeteta.
Vijesti / Flash | 11. 09. 2021. u 13:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više tisuća građana okupilo se danas na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu na 20. prosvjedima povodom pete godišnjice od stradanja mladića Dženana Memića i treće godišnjice stradanja mladića Davora Dragičevića.

Memić je stradao 8. veljače 2016. godine dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži, a sedam dana kasnije je preminuo.

Dragičević je nestao je 18. ožujka 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas, u Banjoj Luci.

Na prosvjedima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se otac i sestra Dženana Memića Muriz i Arijana, roditelji Davida Dragičevića Davor Dragičević, i Suzana Radanović, kao i odvjetnikobitelji Memić i Dragičević Ifet feraget.

Feraget je istakao da traže ono što je zagarantirano svim zakonima, te podsjetio da je Dženanu te kobne noći prekasno ukazana liječnička pomoć u Sarajevu, a da David nije pljačkao kuće, nego su ga našli u potoku u Banjoj Luci jer, kako je kazao, takav je scenarij bio - tužitelji su svjesno kreirali prometnu nesreću u Sarajevu i utapanje u Banjoj Luci.

U ova dva slučaja, kazao je, imaju dokaze, te moraju ustrajati do kraja i time mijenjati pravosudni sustav BiH.

Ovi slučajevi, istakao je Feraget, priliče Afganistanu a ne BiH, "od ove zemlje nitko ne treba praviti Afganistan". Dodao je da "našoj djeci treba novi put i novi snovi a to im zajedno možemo osigurati".

Feraget je poručio visokom predstavniku BiH Cristianu Schmidtu da je 5 do 12.00 sati i da "natjera pravosudne organe da rade svoj posao".

Muriz Memić, otac Dženana Memića, je zahvalio svima koji pružaju podršku, ali da bi Država trebala tražiti pravdu, a ne, kako je kazao, mi na ulicama.

Prozvao je sve tužitelje, inspektore, policajce, vještake, doktore koji su bili uključeni u slučaj Memić da idu u pogrešnom smjeru.

"Očekujemo daljnju istragu za ubojstvo Dženana Memića, očekujemo da reagira VSTV da otkloni tužitelje iz pravosudnih institucija koji su pogrešno radili. Ne mogu više s nama raditi ovako", rekao je Memić.

Uputio je nekoliko zahtjeva sa skupa, a jedan od zahtjeva je da državno tužilaštvo u što kraćem roku otvori istrage za ubojstvo Dženana i Davida.

Upućen je i zahtjev za sastanak kod predsjednika Ustavnog suda BiH, VSTV-a u roku od sedam dana, prijem kod federalnog tužitelja u roku od sedam dana.

Također, zahtjev je i suspenzija kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije i Dalibora Vreće u roku od mjesec dana kako bi se proveo postupak.

"Zahtijevamo suspenziju i procesuiranje Dalide Burzić, sutkinje Suda BiH u roku od mjesec dana", zaključio je Memić te izrazio uvjerenje da će zahtjevi biti ozbiljno shvaćeni.

Dženanova sestra, Arijana Memić poručila je da neće odustati od teške borbe, da to nije borba za Dženana i Davida nego za svu djecu, a da su protesti simbol uspjeha, znak pobjede jednog oca nad korumpiranim sistemom.

"Put je još dug, svjesni smo da ćemo još čekati na pravdu, ali ne želimo čekati još pet godina da se uhapse Dženanove ubice", poručila je ona, i dodala da uz podršku građana mogu postići konačnu pravdu za sve građane BiH kojima je nepravda učinjena.

Davidovi roditelji Davor i Radanović su poručili da neće stati i dalje će tražiti pravdu za Davida i Dženana ali i za svu djecu.

Suzana Radanović, majka stradalog mladića Davida Dragičevića, s današnjeg je prosvjeda u Sarajevu za njenog sina i Dženana Memića poručila da ima povjerenja u rad glavne državne tužiteljice Gordane Tadić u ovim slučajevima.

"Moj David je 2016. nosio transparente podrške za Nikolu Đurića i Jovana. David, njegova dva-tri prijatelja i njihove majke su bili sami na ulici. Niko nije bio uz njih. Zašto sam danas ovdje i zašto se tri godine borim za svoje dijete? Već izlizana priča i tri godine je ponavljam, tko shvati, shvatit će. Mog djeteta nema i ne mogu ga vratiti. Mogu otići kući i popiti tabletu za smirenje da mi dan brže prođe. To napravim, ali sina ne zaboravljam. Ne mogu zaboraviti drugu djecu i nosit ću transparente koje je nosio moj sin", rekla je.

Kaže da je za nju današnji prosvjed pokazatelj da se građani ne boje političara.

"Dosta mi je gledati djecu političara koja ne znaju što će od obijesti, dok smo našoj djeci kupovali cipele na kredit. A oni enormno bogati, vozaju se privatnim avionima, jedna obitelj drži po 30 firmi. To je isto i u Sarajevu, Tuzli i Mostaru. Onda kažu da se narod boji izaći na ulice. Čega se boji? Što mi mogu, ubili su mi dijete", rekla je.

Na prosvjedima na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, okupljenim građanima obratili su se i Senad Pećanin, majka djevojčice Nadin, Amina Smajlović, kao i Enes Malkoč i Amir Agić roditelji studentica Edite i Selme koje su 2016.godine poginule u na pješačkom prijelazu u Sarajevu.

Iako nije planirano, ali protestnici su mirno i dostojanstveno krenuli ka Trgu institucija BiH.

Podsjetimo, Dženan Memić je pod još nerasvijetljenim okolnostima smrtno stradao u veljači 2016. godine, kada je teško ozlijeđen dok je šetao s tadašnjom djevojkom, a zbog težine ozljeda nakon sedam dana je umro u bolnici.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv petero osoba, uključujući dvojicu policajaca, koje se tereti za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, potvrdili su u srijedu iz Tužiteljstva BiH.

Nakon višemjesečne istrage, koju je vodilo to tužiteljstvo, sada su optuženi Alisa Mutap, djevojka nastradalog mladića, njezin otac Zijad, bivši načelnik Odjela za sigurnost prometa sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Josip Barić te Muamer Ožegović, djelatnik jednog hotela u naselju Ilidža.

Slučaj Memić, kao i smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci, iz temelja su poljuljali povjerenje u pravosuđe u BiH, a zbog toga su u dva najveća grada u BiH organizirani i masovni prosvjedi, zbog sumnje da je u pozadini nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubojstava.

Kopirati
Drag cursor here to close